Що приготувати на Маковія: файні смаколики з маком

Автор

Всі ми полюбляємо смачну та якісну здобу: перетертий мак з цукром та дріжджове тісто зроблять свято незабутнім!

Здобні булочки з маком - м'яке дріжджове тісто, неперевершена макова начинки і нетривала випічка - що ще треба до свята Маковія?

Звиванці з маком

Що потрібно:

  • Молоко - 0,5 л
  • Борошно - 1 кг
  • Жовтки - 4 шт
  • Дріжджі «Духмяна Хата» - 50 г
  • Масло вершкове - 100 г
  • Цукор - 200 г
  • Сіль - 0,5 ч ложки
  • Жир - 2 ст ложки
  • Ванілін - за смаком
  • Мак - 800 г
  • Білки - 2 шт
  • Крупа манна - 2 ст. ложки
  • Варення з пелюсток троянд (також можна малинове) - 2 ст ложки
  • Ізюм - 100 г

Спосіб приготування

Дріжджі розводимо у теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру. Гарно перемішуємо і лишаємо у теплому місці приблизно на 50 – 60 хв. Починається перший етап магії – бродіння. Живі та працьовиті дріжджі «Духмяна Хата» починають підіймати тісто.Коли з’явиться бродіння, вливаємо суміш в посуд із борошном. Додаємо розтерті з цукром жовтки, жир, ванілін, солимо і замішуємо тісто. Готове тісто накриваємо рушничком і ставимо в тепле місце, щоб підійшло. Готуємо начинку: мак розтираємо з цукром. В окремому посуді збиваємо білки, додаємо їх до маку. Туди ж насипаємо варення, родзинки та манку. Відставляємо в сторону, щоб начинка трішки загусла, на хвилин 10.Тісто, що підійшло, розділяємо на чотири частини, тонко розкачуємо кожну, змащуємо теплим жиром або олією, на кожну частину викладаємо начинку і скручуємо рулетиком.
Замішувати тісто необхідно сухими руками і до тих пір, поки воно не перестане до них прилипати

Викладаємо рулетики на змащений жиром деко і залишаємо, щоб тісто підійшло. Змащуємо яйцем і печемо у попередньо розігрітій духовці при температурі 210-220° С протягом 45 хвилин.
Дихаючий папір, який застосовується у пакуванні дріжджів «Духмяна Хата», допомагає зберегти дріжджі живими та працьовитими протягом усього терміну придатності, а отже, ви можете бути впевнені, що ваше тісто обов’язково підійметься.

Альтернативний рецепт маковиї начинки для смаколиків:

  • Мак - 400 гр
  • Цукор - 800 гр
  • Волоські горіхи
  • Родзинки - 200 гр
  • Яйце - 1 шт

Спосіб приготування:

Мак замочити в холодній воді, щоб прибрати з нього зайвий сміття.Злити воду, залити чистою водою і довести мак до кипіння.Підвісити в марлі до повного видалення з нього рідини.Перекрутити мак з цукром два рази в м'ясорубці, враховуючи пропорцію: 1 ложка маку, 2 ложки цукру.Так само разом з ними перекрутити волоські горіхи.Сире яйце і родзинки, попередньо замочений, додати в самому кінці. Все ретельно перемішати.Редакція Smak і Дріжджі "Духмяна Хата" вітають Вас із світлим святом Спаса!