Смачна Україна: Опішня СливаФест – чим частували гостей та що цікавго можна побачити

Автор

Перші вихідні вересня були багаті святами та фестивалями, тож редакція відправилась у мандри на Полтавщину, де відзначали другий сливовий фестиваль в Опішне

Опішня це старовинне козацьке містечко де упродовж трьох останніх тисячоліть розвивалося гончарство. Наприкінці 19 — на початку 20 століття в містечку працювали близько 1000 гончарів, продукція яких експортувалася майже на всі континенти світу. Знаходиться Опішня на пагорбах понад річкою Ворсклою. Тож можна сказати, що це «найвище» поселення Полтавщини (208 м над рівнем моря).

Опішня СливаФест

Не дивлячись на те що Опішня вважаться Українською столицею гончарства, нещодавно вона стала змагатись за назву сливової столиці, адже завдяки глині та багатому ґрунту - тут вирощують найсмачніші сливи. Саме з цієї нагоди громада вже другий рік відзначає свято слив, де збираються кулінари, майстри та ремісники.

Цього року фестиваль прийняв понад 10 000 відвідувачів, на кожній локації були представлені страви зі сливами, місцева продукція та гончарні вироби. Також просто неба зварили близько 600 літрів сливового варення, а зірковий гість Руслан Сенічкин, під наглядом місцевих господинь, приготував старовинну українську страву – шпундру, а також вареники зі сливами та м'ясце з томленими сливами поопішнянському.

Що цікавого

По-перше краєвиди. Як ми вже розповіли, містечко є найвищим поселенням на Полтавщині, тож можна довго-довго дивитись на лінію обрію затамовуючи подих. Краєвиди Полтавщини надихають та нагадують картини Ван Гога, де поєднуються блакить неба, вохра полей та збирачі кукурудзи.

Раніше в Опішне були величезні сливові сади, тож місцеві мешканці робили з них настоянки, сушили у спеціальних печах-сушильнях на чому й заробляли. Микола Різник - голова селищної ради каже, що секрети смаку місцевих слив йому відкрили саме місцеві старожили, котрі стверджують що насичений смак слив саме через землю багату глиною. Вона живить коріння та додає цікавого смаку, на кшталт як деякий ізраїльський виноград має солонований присмак через те що у ґрунті багато сланцю.

Проте у 2019 році місцева громада вирішила відновити традицію і почала висаджувати сливи та розробляти заходи для популяризації своєї місцини. І якщо на минулому фестивалі було значно менше яток та гостей, то цього річ – люди приїздили навіть з Київщини та Сумщини.

Для дітей програма фесту мала декілька автентичних фото зон із виробами з лози та соломи, кулінарний батл, с а також дитячий майданчик з цікавими атракціонами. Гості могли відвідати вело-квест, де мали шукати таємні інгредієнти секретної страви, культурологічні лекції від Олени та Анатолія Щербань про «Історико-культурну спадщину Опішні як «туристичного магніту», майстер-клас «Макітра опішнянських слив», конкурс краси «Міс Опішня СліваФест», а також концерт від гурту Kozak System.

Чому саме слива?

До речі сам фестиваль розпочався із театральної постанови «Енеїда». І зовсім не дарма, адже згідно з текстом «Енеїди», цар Латин подарував головному герою корито опішнянських слив.

У 1791 році слава про сливи з Опішні линула далеко за межі Полтавщини. Смакували цими сливами і у Російської імперії. А ось підв’ялениі на спеціальних надвірних плитах-сушарнях, гнічені сливи, мали статус делікатесу. Тож місцева громада вирішила повернути традиції та залучити до них місцевих жителів.

Кожен відвідувач свята мав нагоду придбати за символічну плату баночку сливового варення.

Музей гончарства

Якщо ви вирішили помандрувати Полтавщиною, то обов’язково завітайте у місцевий музей-заповідник українського гончарства.

Тут не просто гарно, а надзвичайно гарно. Тут і місця для родинного відпочинку, і дерев’яні гойдалки, і хатка майстрині, де усім охочим продемонструють гончарну справу, і, звичайно ж, безліч цікавих скульптур. Гід розповідає, що після пандемії до музею почали навідуватися цілі родини, які проводили у заповіднику увесь день.

До речі, у приміщенні музею можна побачити картину Марії Приймаченко, а також відомої рисувальниці Явдохи Пошивайло.

А що ж таке шпундра?

Це давня українська народна страва. Для приготування якої використовується смажена свинина, тушкована із буряками в буряковому квасі. Згадки про цю страву можна, знову ж таки, знайти на сторінках «Енеїди» Івана Котляревського: «Був борщ до шпундрів з буряками».

У 2021 році шпундра увійшла до складу оновленого шкільного меню для шкільних їдалень в Україні.

Інгредієнти

  • Свиняча грудинка - 800 г
  • Лук - 4 шт.
  • Буряк - 4 шт.
  • Сало - за смаком
  • Хліб - за смаком
  • Квас буряковий - 1,5 ст.
  • Часник - за смаком
  • Петрушка - за смаком
  • Сливи - 5 шт

Спосіб приготування

Спочатку потрібно приготувати буряковий квас. Для цього візьміть 1 кг буряка, 1 літр води, 3 столові ложки цукру, 3 скибочки житнього хліба.У посуд помістіть порізаний житній хліб, нарізану скибочками буряк, додайте цукор і залийте теплою кип'яченою водою.Закрити посуд серветкою і залишити при кімнатній температурі бродити, періодично знімаючи піну. Через три дні процідити і використовувати.Якщо ж часу на все це немає, то є інший спосіб. Візьміть квас і змішайте з соком буряка в пропорції 1: 1.М'ясо наріжте середніми шматочками. Обваляйте у борошні, в яке можна додати трошкиперець.Наріжте півкільцями цибулю, а буряк - скибочками. На сковорідці розпустіть сало або свинячий смалець.У ньому злегка підсмажте цибулю і додайте м'ясо. Все разом обсмажте.Потім візьміть казанок або каструлю. Перекладіть туди вміст сковорідки, додайте буряк, сливи і буряковий квас.Тушкуйте при закритій кришці півгодини.Далі дістаньте м'ясо і овочі, залишивши сік. Дайте йому випаруватися на дві третини до загустіння. Смачного!

За можливість відвідати свято вдячні Travel press club та Опішня Сливо Фест