Допоможе палець та копійчані засоби: як відрізнити натуральне вино від підробки
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 5412
Вибирайте вино правильно
Алкоголь — важлива частина кожного святкового столу. Шампанське, лікер, джин, горілка — це лише невелика частина всіх видів алкогольних напоїв.
Серед них одним з продуктів, що найбільш підробляють, є вино. Чи можна якось уберегти себе від підробки? Так, і разом із "РБК-Україна" розповімо, як відрізнити натуральне вино від фальсифікату.
Як відрізнити натуральне вино від підробки
Найчастішими способами підробки є:
- часткова чи повна заміна вина на напій;
- неправильна вказівка групової приналежності вина — наприклад, замість ігристого вина "підсовують" газоване вино;
- спотворення географічного походження — наприклад, болгарське вино цілком можуть видати за французьке;
- підробка марочних найменувань.
Тому завжди звертайте увагу на:
- ціну товару. Натуральне вино дешевим не буває;
- на етикетку, пробку та кол’єретку — дані скрізь повинні збігатися. До того ж на етикетці має бути проставлена дата розливу заводським штампом. Спробуйте її потерти – якщо зітрете, у руках у вас контрафактна продукція;
- у натуральному вині відсутній осад;
- якщо у вина яскравий "хімічний" смак та запах — воно не натуральне.
Як визначити натуральність вина
Для першого способу вам знадобиться трохи соди. Насипте її трохи в миску і зверху додайте чайну ложку червоного вина. У якісного напою колір повинен змінитися: потемніти, стати сірим або синім.
Якщо ж ви капнете в келих з вином кілька крапель гліцерину і вони опустяться на дно без зміни забарвлення — це натуральне вино. Якщо гліцерин став жовтим або червоним – у вас у келиху фальсифікат.
Для третього способу в глибокий посуд наберіть води, в окрему бульбашку налийте невелику кількість вина і затисніть шийку пальцем. Пухирець опустіть у воду, переверніть і приберіть палець з шийки. Якщо вино змішалося з водою, воно не натуральне.
Раніше ми розповідали, як правильно зберігати відкрите вино. Воно точно не втратить смаку.