
-
2 г
Приготування
-
10
порцій
Дріжджове тісто на сироватці виходить надзвичайно ніжним, м’яким і пухнастим, а готова випічка з нього порадує вас своєю соковитістю, легкістю, тонким смаком та приємним ароматом.
Інгредієнти
Основні інгредієнти
-
600 г
-
300 мл
-
1 ч. л.
-
2 шт
-
3 ст. л.
-
2 ст. л.
-
10 г
Корисні поради щодо приготування тіста на молочній сироватці
- Кількість борошна, яка вказана в рецепті, може частково відрізнятися від вашої. Це пов’язано з якістю та вологістю пшеничного борошна. Іншими словами, у вас може піти більше або менше борошна, але не забивайте тісто, щоб воно залишилося ніжним.
- Щоб не забити тісто борошном, додавайте його поступово і зупиніться, як тільки тісто стане м’яким, але не рідким.
- Якщо тісто слабко піднімається, отже, вам попалися старі дріжджі – треба збільшити час бродіння.
- Сироватку можна замінити кефіром чи молоком, але саме сироватка робить тісто особливо повітряним.
- Якщо тіста вийшло дуже багато, залишки можна заморозити. Після розморожування його також можна буде використовувати.
Етапи приготування
-
Для опари з’єднаємо 150 мл трохи теплої сироватки з 3 столовими ложками цукру і додамо 10 грамів свіжих дріжджів. Все добре перемішуємо, щоб цукор і дріжджі розчинилися.
-
Після цього беремо від загальної кількості 3 столові ложки пшеничного борошна і додаємо в рідину. Перемішуємо все ще раз, щоб не було грудочок. Залишаємо опару в теплому (28-30 градусів) місці на 30-40 хвилин. Хоча, якщо дріжджі дуже свіжі, опара може бути готова вже навіть через 15 хвилин.
-
Коли вміст миски спіниться, сильно збільшиться обсяг і з’явиться характерна дріжджова шапочка, опара готова до подальшої роботи. Переливаємо її у велику миску, в якій замішуватимете тісто. Додаємо 2 яйця, які потрібно попередньо розбити в інший посуд та розбовтати вилкою.
-
Слідом наливаємо сироватку — 150 мілілітрів. Перемішуємо ложкою або вилкою.
-
Тепер частинами просіюємо в миску борошно пшеничне, додаємо сіль і починаємо замішувати тісто.
-
Коли борошно зволожиться, наливаємо пару столових ложок рафінованої (тобто без запаху) олії. Підсипаємо решту борошна і замішуємо тісто. Вимішувати тісто потрібно інтенсивно 15 хвилин. В результаті воно стане гладким, однорідним, дуже м’яким і ніжним, при цьому зовсім трішки липким.
-
Округляємо тісто в кулю і кладемо його в миску, яку змащуємо столовою ложкою рослинної олії, щоб воно не прилипало до посуду в процесі бродіння. Відправляємо тісто у тепле місце на 1 годину.
-
Робимо легку обминку, щоб випустити надлишки повітря, повторно округляємо тісто і знову ставимо у тепло ще на 40-50 хвилин. За цей час дріжджове тісто ще раз дуже добре підніметься, стане ще ніжнішим та пухнастим. Тепер із ним можна працювати.
Для якої випічки підходить тісто на молочній сироватці
З цього тіста можна готувати домашній хліб та булочки. Також з нього виходять прекрасні пироги та пиріжки з різними начинками. Тісто на сироватці виходить еластичним і легко ліпиться, тому воно відмінно підходить для приготування домашніх вареників з різними начинками або пельменями.