Тісто на молочній сироватці

Читать на русском
Автор
1560
Тісто на молочній сироватці
  • 2 г

    Приготування

  • 10

    порцій

Дріжджове тісто на сироватці виходить надзвичайно ніжним, м’яким і пухнастим, а готова випічка з нього порадує вас своєю соковитістю, легкістю, тонким смаком та приємним ароматом.

Інгредієнти

Основні інгредієнти

Корисні поради щодо приготування тіста на молочній сироватці

  • Кількість борошна, яка вказана в рецепті, може частково відрізнятися від вашої. Це пов’язано з якістю та вологістю пшеничного борошна. Іншими словами, у вас може піти більше або менше борошна, але не забивайте тісто, щоб воно залишилося ніжним.
  • Щоб не забити тісто борошном, додавайте його поступово і зупиніться, як тільки тісто стане м’яким, але не рідким.
  • Якщо тісто слабко піднімається, отже, вам попалися старі дріжджі – треба збільшити час бродіння.
  • Сироватку можна замінити кефіром чи молоком, але саме сироватка робить тісто особливо повітряним.
  • Якщо тіста вийшло дуже багато, залишки можна заморозити. Після розморожування його також можна буде використовувати.

Етапи приготування

  1. Для опари з’єднаємо 150 мл трохи теплої сироватки з 3 столовими ложками цукру і додамо 10 грамів свіжих дріжджів. Все добре перемішуємо, щоб цукор і дріжджі розчинилися.

  2. Після цього беремо від загальної кількості 3 столові ложки пшеничного борошна і додаємо в рідину. Перемішуємо все ще раз, щоб не було грудочок. Залишаємо опару в теплому (28-30 градусів) місці на 30-40 хвилин. Хоча, якщо дріжджі дуже свіжі, опара може бути готова вже навіть через 15 хвилин.

  3. Коли вміст миски спіниться, сильно збільшиться обсяг і з’явиться характерна дріжджова шапочка, опара готова до подальшої роботи. Переливаємо її у велику миску, в якій замішуватимете тісто. Додаємо 2 яйця, які потрібно попередньо розбити в інший посуд та розбовтати вилкою.

  4. Слідом наливаємо сироватку — 150 мілілітрів. Перемішуємо ложкою або вилкою.

  5. Тепер частинами просіюємо в миску борошно пшеничне, додаємо сіль і починаємо замішувати тісто.

  6. Коли борошно зволожиться, наливаємо пару столових ложок рафінованої (тобто без запаху) олії. Підсипаємо решту борошна і замішуємо тісто. Вимішувати тісто потрібно інтенсивно 15 хвилин. В результаті воно стане гладким, однорідним, дуже м’яким і ніжним, при цьому зовсім трішки липким.

  7. Округляємо тісто в кулю і кладемо його в миску, яку змащуємо столовою ложкою рослинної олії, щоб воно не прилипало до посуду в процесі бродіння. Відправляємо тісто у тепле місце на 1 годину.

  8. Робимо легку обминку, щоб випустити надлишки повітря, повторно округляємо тісто і знову ставимо у тепло ще на 40-50 хвилин. За цей час дріжджове тісто ще раз дуже добре підніметься, стане ще ніжнішим та пухнастим. Тепер із ним можна працювати.

Для якої випічки підходить тісто на молочній сироватці

З цього тіста можна готувати домашній хліб та булочки. Також з нього виходять прекрасні пироги та пиріжки з різними начинками. Тісто на сироватці виходить еластичним і легко ліпиться, тому воно відмінно підходить для приготування домашніх вареників з різними начинками або пельменями.