Солянка, борщ, гороховий чи квасоляний – ці перші страви готувати влітку немає жодного бажання. Чи то справа – легкий креп-суп, гарне рішення для літньої першої страви!
Низькокалорійні та водночас ситні страви – ідеальні для тих, хто турбується за стрункість своєї фігури. Ось чому такі популярні легкі супи: овочеві, пюре, бульйони тощо. Особливо актуальні ці перші страви в літню пору року, коли спекотна погода, організм вимагає більше рідини і багато їсти зовсім не хочеться.
Крем-суп із молодих овочів
Складові:
- Морква – 300 г
- Молода капуста – 200 г
- Картопля – 2 шт.
- Солодкий перець - 0,5 стручка
- Селера - 1 стебло
- Спеції (перука, мелений імбир, чорний мелений перець) та сіль – за смаком
- Будь-яка зелень та сметана - небагато
Спосіб приготування:
Всі овочі помиємо, очистимо і наріжемо великими шматочками (оскільки вони будуть пюруватися). Покладемо у варильну каструлю, заллємо водою так, щоб вона покривала овочі, і зваримо до готовності у підсоленій воді. Перевірити можна з моркви — коли вона буде готова, можна каструлю знімати з вогню.Зіллємо овочевий відвар, його не виливатимемо. Овочі переб'ємо в блендері до однорідної маси, додамо спеції сіль та перець за смаком. Якщо консистенція пюре густа — розбавимо овочевим відваром, що залишився.Готовий суп-пюре з овочів можна подавати до столу, поклавши ложечку сметани (замість сметани можна додати вершків) та рубаної зелені.Крем-суп із кабачків
Складові:
- Рослинна олія - 2 ст.л
- Вершки 20% - 200 мл
- Часник - 2 зубчики
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Молоді кабачки – 4 шт.
- Курячий бульйон - 1 л
- Грінки - 10 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
Спосіб приготування:
Кабачки, картопля, морква, цибуля почистити.У каструлі розігріти олію, обсмажити розчавлений часник із цибулею.Нарізати кабачки, картоплю, моркву та відправити у каструлю. Помішуючи, гасити 7 хвилин.Додати курячий бульйон та довести до готовності овочів.Розігріти вершки.Відлити бульйон, а овочі збити блендером до пюре.У каструлю з овочами додасть гарячі вершки та бульйон до потрібної консистенції, прогріти, помішуючи. Каструлю накрити рушником, дати потомитися, настоятися. Тим часом підсмажуємо грінки на сухій сковороді.Крем-суп зі шпинату
Складові:
- Куряча грудка - 200 г
- Заморожений шпинат – 500 г
- Вершки – 1 ст.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Часник - 3 зубчики
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Мускатний горіх - щіпка
- Чебрець - ¼ ч.л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
Спосіб приготування:
Курячі грудки покласти в каструлю разом з чебрецем, лавровим листом, сіллю та перцем. Залити водою і варити 15-20 хвилин на повільному вогні під кришкою, постійно знімаючи піну, що утворюється.Тим часом, на оливковій олії пасерувати цибулю та часник. Додати розморожений шпинат та гасити близько 5 хвилин.Курячі грудки вийняти, покласти в бульйон нарізаний кубиками картопля і варити до його готовності.Шпинат перекласти в каструлю з бульйоном та картоплі, варити ще 5–10 хвилин. Вийняти лавровий лист.Перелити суп у блендер і розмолоти до пюреподібного стану. Повернути суп у каструлю, влити склянку вершків і прогріти (не кип'ятити!). Посипати мускатним горіхом.Суп-пюре з брокколі та шпинату з вершками та сиром по-італійськи
Складові:
- Капуста броколі - 500 г
- Заморожений шпинат – 300 г
- Вершки 10% - 250 мл
- Сир - 150 г
- Цибуля ріпчаста - 2 головки
- Вода – 1 л
- Сіль за смаком
- Оливкова олія – 2 ст.л.
Спосіб приготування:
Брокколі відварити на пару 10-12 хвилин|мінути| після закипання води. Вода, що залишилася в пароварці, прийме зеленуватий колір, я використовувала її як овочевий бульйон при гасінні.Цибулю нарізати, обсмажити на олії до м'якого стану. Додати до цибулі шпинат (я додала не розморожуючи), броколі, залити овочевим бульйоном (з пункту 1) або водою так, щоб вода покривала овочі, гасити 10-15 хвилин.Додайте води, на ваш смак. Що менше – то краще, т.к. суп буде густішим. У мене після гасіння вода випарувалася майже вся і я додала 2 склянки гарячої води. Суп вийшов досить густим.Подрібнити суп у блендері чи занурювальним блендером, перелити в каструлю, поставити на повільний вогонь. Додати вершки та сир, перемішати, дочекатися доки сир розплавиться.Під час подачі можна прикрасити суп сухариками, зеленню.Крем-суп із цвітної капусти
Складові:
- Цвітна капуста – 500 г
- Вершки 33% - 100 мл
- Картопля - 1 шт.
- Олія оливкова - 1 ст.л.
- Дрібка рожевого перцю - щіпка
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Овочевий бульйон - 1 л
- Сіль, перець білий - за смаком
Спосіб приготування:
Цибулю та картоплю нарізати кубиками.У каструлі розігріти масло|мастило|, покласти підготовлені овочі і обсмажити їх протягом 1 хв.Додати|добавляти| цвітну капусту, влити гарячий овочевий бульйон і варити 20 хв.Потім збити суп блендером, додати|добавляти| вершки, сіль|соль| і перець. Знову довести до кипіння.Розлити суп по тарілках, додати в кожну за суцвіттям капусти, посипати рожевим перцем.З чим подавати крем-супи:
Супи смачно подавати з грінками