Ніжна картопля і смачні гриби: рецепт повітряних пиріжків з апетитною начинкою

Читать на русском
Автор

Не смажимо, а запікаємо пиріжки у духовці близько 30 хвилин

Багато хто із завидною регулярністю готують смажені пиріжки. Однак не так часто цю ситну страву запікають у духовці. А даремно!

Такі пиріжки виходять більш пишними, повітряними та з меншою кількістю олії. Начинку до смаколиків можна приготувати з двох улюблених інгредієнтів — картоплі та грибів, пише vazhnoznat. Пишне, як хмара, тісто та ситна начинка роблять ці пиріжки дуже особливими!

Як приготувати пиріжки з картоплею та грибами в духовці

Інгредієнти для тіста:

  • 200 мл води
  • 200 мл кефіру
  • 2 яйця
  • 80 г вершкового масла
  • 5 г сухих дріжджів
  • 700 г борошна
  • 1 ч. л. солі

Для начинки:

  • 4 середні картоплини
  • 150 г печериць
  • 1 цибулина
  • 2 ст. л. топленої олії
  • сіль, перець за смаком

Приготування:

  1. У глибоку ємність наливаємо теплу воду та кефір. Яєчні білки відокремлюємо від жовтків. Білки відправляємо в тісто, а жовтки зберігаємо для змащування пиріжків. Також у тісто вливаємо топлене вершкове масло, всипаємо сіль. Перемішуємо вінчиком.
  2. Додаємо половину просіяного борошна та сухі дріжджі. Замішуємо. У процесі підсипаємо частину борошна, що залишилася. У готове тісто вливаємо олію. Миску з тістом накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці, щоб воно піднялося.
  3. Робимо начинку. Чистимо і відварюємо чотири середні картоплини. Робимо пюре. Печериці нарізаємо кубиками і підсмажуємо на олії. Обсмажуємо доти, доки не випарується вся вода.
  4. На вершковому маслі спасеруємо нарізану дрібно цибулю. Додаємо печериці і тушкуємо разом із цибулею. Солимо і перчимо на смак. Обсмажені гриби з цибулею відправляємо до картопляного пюре та перемішуємо. Начинку солимо за смаком.
  5. Обминаємо тісто і поділяємо на 2 частини. З кожної скочуємо джгут і поділяємо його на 8 рівних шматків. З кожного формуємо шар. Накриваємо їх рушником, щоби не обвітрилися.
  6. Ліпимо пиріжки. Кожен шар розкочуємо в коржик. У центр викладаємо 1 ст. л. начинки. Загортаємо тісто і защипаємо по краях як вареник. Потрібно трохи приплюснути пиріжок і покласти його швом вниз. Те саме робимо з кожним шаром.
  7. Пиріжки з картоплею та грибами викладаємо на деко, застелене пергаментним папером. Змащуємо тісто яєчним жовтком. Відправляємо до духовки, розігрітої до 180 градусів, на 25–30 хвилин.

Нагадаємо, щоб пиріжки не черствіли і довго зберігалися, в них додають секретний інгредієнт.