Українські вергуни до чаю: рецепт, за яким вони вийдуть пишними і ніжними
- Автор
- Дата публікації
Читать на русском
- Автор
Особливо смачні гарячі вергуни, посипані цукровою пудрою
Що приготувати до чаю чи кави? Відповідь на це питання не обтяжує хіба що професійних шеф-кухарів. Але ті, кому набридло пекти м’які булочки чи пироги з варенням шукають, як урізноманітнити солодке меню.
Пропонуємо порадувати своїх домочадців українськими ласощами — вергунами, рецепт яких наші предки запозичили з тюркської кухні ще у XVI столітті, пише vazhnoznat. Вони виходять пишними та м'якими.
Як приготувати вергуни
Інгредієнти:
- 400 г борошна
- 250 мл кефіру (будь-якої жирності)
- 1 яйце
- 50 г цукру
- 50 г вершкового масла
- 1 ч. л. соди
- 500 мл соняшникової олії
- 30 г цукрової пудри
Приготування:
- У миску вбиваємо одне яйце. До нього всипаємо щіпку солі та 50 г цукру. Збиваємо вінчиком, потім вливаємо кефір і перемішуємо. У тісто всипаємо соду і перемішуємо. Вливаємо розтоплене вершкове масло.
- У цю суміш просіюємо борошно в кілька підходів, щоразу перемішуючи тісто. Спершу вінчиком, потім на столі руками. Тісто має вийти м’яким, однорідним і трохи липнути до рук. Миску з тістом накриваємо харчовою плівкою або рушником і залишаємо на 15-20 хвилин.
- Розділяємо тісто на 2 частини. Кожну розгортаємо в пласт завтовшки 2-3 мм, посипаючи стіл борошном, щоб тісто не прилипло. Пласти ділимо на смужки шириною 3-4 см. Потім розрізаємо смужки навскіс, щоб вийшли ромби. У кожному з них робимо посередині надріз. Потім один край ромба перетягуємо через надріз. Те саме проробляємо з другою частиною тіста.
- У сотейник наливаємо олію. Розігріваємо до температури 160-180 градусів. У гарячу олію кладемо підготовлені вергуни. Смажимо їх у фритюрі до гарного рум’яного кольору з обох боків. Готові вергуни викладаємо на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир.
- Готові вергуни посипаємо цукровою пудрою.
Раніше "Телеграф" розповідав, як приготувати ароматне та смачне печиво з повидлом. Від цього десерту будуть у захваті і діти, і дорослі.