Кухня Нідерландів не надто відома у світі, однак у цій невеликій країні теж вміють смачно поїсти.
Голландки – просто чудові господині, які люблять не лише смачно поїсти, а й смачно приготувати. До затребуваних ласощів нідерландської кухні відносяться страви з риби, а саме смажена або відварена камбала, оселедець, тріска, морський вугор, устриці та мідії. Але крім цього традиційними є картопля, овочі, м'ясо, випічка та різноманітні десерти.
Пропонуємо до вашої уваги три затребувані рецепти нідерландської кухні, які варто спробувати приготувати кожній господині.
Снерт
Нідерландський гороховий суп, що є кулінарним символом цієї країни. Покуштувавши хоча б одну ложечку цього ароматного, густого та гарячого супу, захочеться спробувати його знову і знову.
Складові:
- Горох – 250 г
- Бекон – 150 г
- Свинячі ребра – 2 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля порей – 2 шт.
- Корінь селери – 1 шт.
- Ковбаса копчена – 1 шт.
- Сіль та перець – за смаком
Спосіб приготування:
Попередньо залити горох водою і дати йому настоятися близько трьох годин. Далі взяти каструлю, викласти горох, свинячі ребра, бекон і залити все це водою - варити 1 годину.Наступним етапом підготувати овочі – помити, очистити та нарізати кубиками. Після цього дістати з каструлі ребра і бекон – нарізати шматочками.Овочі додати|добавляти| в бульйон і відварювати протягом 25 хвилин|мінути|. Далі повернути назад у каструлю бекон, м'ясо та ковбасу, порізану на невеликі шматочки.По завершенні приправити суп спеціями та можна насолоджуватися дегустацією страви.Стамппот
Це картопляно-овочеве пюре, яке подається з копченою ковбасою або беконом. Стамппот – це та сама страва, без якої немає сенсу нідерландська кухня.
Складові:
- Картопля – 1 кг
- Бекон – 150 г
- Савойська капуста – 300 г
- Цибуля порей – 2 шт.
- Копчені сосиски – 400 г
- Молоко – 250 мл
- Вершкове масло – 1 ст.л.
- Перець, сіль та лавровий лист – за смаком
Спосіб приготування:
Картоплю очистити, цибулю порей нарізати кубиками і зварити.Капусту нарізати соломкою і відварити разом із картоплею.Далі обсмажити трохи бекон, сосиски відварити.Додати в картоплю з капустою вершкове масло, молоко, бекон та спеції - потовкти всі інгредієнти в пюре.Викласти на тарілку овочеве пюре, а зверху сосиски.Паасброт
Голландський солодкий паску. Цей хліб вважається найсмачнішим і найпопулярнішим серед традиційної голландської випічки.
Інгредієнти для тесту:
- Борошно – 600 г
- Молоко – 200 мл
- Дріжджі – ¼ пачки
- Вершкове масло – 50 г
- Яйця – 1 шт.
- Вишня – 50 г
- Родзинки - 50 г
- Смородина – 50 г
- Журавлина – 50 г
- Волоські горіхи – 50 г
- Цукати – 50 г, цукор – 15 г
- Начинка:
- Яйця – 3 шт.
- Мигдаль – 150 г
- Цукор – 150 г
- Лимон – 1 ч.л.
Спосіб приготування:
Робимо тісто - в розм'якшене при кімнатній температурі масло додати цукор, вершкове масло, сіль, яйце, молоко, дріжджі, борошно і замісити тісто.Родзинки заздалегідь залити окропом, щоб розпарився. Мигдаль також залити гарячою водою - після його просушити, очистити від шкірки і перемолоти в крихту. Далі змішати мигдальну крихту з цукром, лимонним соком та яєчними жовтками – начинка для паски готова.У тісто, що підійшло, акуратно додати родзинки, вишню, смородину, журавлину, цукати і волоські горіхи - перемішати.Розділити тісто на дві рівноцінні половини, розкотити кожну прямокутний пласт, викласти на середину кожного пласта мигдальну начинку і загорнути, защипуючи краї.Викласти паасброт на лист, застелений пергаментом. Змастити випічку яєчним жовтком та дати постояти близько 15 хвилин.Далі помістити солодкий хліб у духовку та випікати близько 25 хвилин при температурі 180 градусів.Смачного!