Обід по-голландськи: 3 оригінальні рецепти

Читать на русском
Автор

Кухня Нідерландів не надто відома у світі, однак у цій невеликій країні теж вміють смачно поїсти.

Голландки – просто чудові господині, які люблять не лише смачно поїсти, а й смачно приготувати. До затребуваних ласощів нідерландської кухні відносяться страви з риби, а саме смажена або відварена камбала, оселедець, тріска, морський вугор, устриці та мідії. Але крім цього традиційними є картопля, овочі, м'ясо, випічка та різноманітні десерти.

Пропонуємо до вашої уваги три затребувані рецепти нідерландської кухні, які варто спробувати приготувати кожній господині.

Снерт

Нідерландський гороховий суп, що є кулінарним символом цієї країни. Покуштувавши хоча б одну ложечку цього ароматного, густого та гарячого супу, захочеться спробувати його знову і знову.

Складові:

  • Горох – 250 г
  • Бекон – 150 г
  • Свинячі ребра – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля порей – 2 шт.
  • Корінь селери – 1 шт.
  • Ковбаса копчена – 1 шт.
  • Сіль та перець – за смаком

Спосіб приготування:

Попередньо залити горох водою і дати йому настоятися близько трьох годин. Далі взяти каструлю, викласти горох, свинячі ребра, бекон і залити все це водою - варити 1 годину.Наступним етапом підготувати овочі – помити, очистити та нарізати кубиками. Після цього дістати з каструлі ребра і бекон – нарізати шматочками.Овочі додати|добавляти| в бульйон і відварювати протягом 25 хвилин|мінути|. Далі повернути назад у каструлю бекон, м'ясо та ковбасу, порізану на невеликі шматочки.По завершенні приправити суп спеціями та можна насолоджуватися дегустацією страви.

Стамппот

Це картопляно-овочеве пюре, яке подається з копченою ковбасою або беконом. Стамппот – це та сама страва, без якої немає сенсу нідерландська кухня.

Складові:

  • Картопля – 1 кг
  • Бекон – 150 г
  • Савойська капуста – 300 г
  • Цибуля порей – 2 шт.
  • Копчені сосиски – 400 г
  • Молоко – 250 мл
  • Вершкове масло – 1 ст.л.
  • Перець, сіль та лавровий лист – за смаком

Спосіб приготування:

Картоплю очистити, цибулю порей нарізати кубиками і зварити.Капусту нарізати соломкою і відварити разом із картоплею.Далі обсмажити трохи бекон, сосиски відварити.Додати в картоплю з капустою вершкове масло, молоко, бекон та спеції - потовкти всі інгредієнти в пюре.Викласти на тарілку овочеве пюре, а зверху сосиски.

Паасброт

Голландський солодкий паску. Цей хліб вважається найсмачнішим і найпопулярнішим серед традиційної голландської випічки.

Інгредієнти для тесту:

  • Борошно – 600 г
  • Молоко – 200 мл
  • Дріжджі – ¼ пачки
  • Вершкове масло – 50 г
  • Яйця – 1 шт.
  • Вишня – 50 г
  • Родзинки - 50 г
  • Смородина – 50 г
  • Журавлина – 50 г
  • Волоські горіхи – 50 г
  • Цукати – 50 г, цукор – 15 г
  • Начинка:
  • Яйця – 3 шт.
  • Мигдаль – 150 г
  • Цукор – 150 г
  • Лимон – 1 ч.л.

Спосіб приготування:

Робимо тісто - в розм'якшене при кімнатній температурі масло додати цукор, вершкове масло, сіль, яйце, молоко, дріжджі, борошно і замісити тісто.Родзинки заздалегідь залити окропом, щоб розпарився. Мигдаль також залити гарячою водою - після його просушити, очистити від шкірки і перемолоти в крихту. Далі змішати мигдальну крихту з цукром, лимонним соком та яєчними жовтками – начинка для паски готова.У тісто, що підійшло, акуратно додати родзинки, вишню, смородину, журавлину, цукати і волоські горіхи - перемішати.Розділити тісто на дві рівноцінні половини, розкотити кожну прямокутний пласт, викласти на середину кожного пласта мигдальну начинку і загорнути, защипуючи краї.Викласти паасброт на лист, застелений пергаментом. Змастити випічку яєчним жовтком та дати постояти близько 15 хвилин.Далі помістити солодкий хліб у духовку та випікати близько 25 хвилин при температурі 180 градусів.

Смачного!