Важлива інформація: 5 небезпек при консервуванні

Автор

Вважається, що в домашній консервації гине більша половина корисних елементів, але це не зовсім так. Без соління та варення зимовий стіл все ж буде бідним. І хвилюватися треба не зовсім про те.

Так, при довгій тепловій обробці вітамін С розкладається, приблизно 70 відсотків його запасу зникає з термічно оброблених овочів та фруктів. Зате антиоксиданти лікопін та бета-каротин (з помідорів і моркви) не тільки чудово зберігаються, але навіть покращують свої властивості. Також нікуди при консервуванні не пропадають кальцій, магній та інші мінерали.

Давайте дізнаємося, чим же може бути небезпечна домашня консервація.

Аспірин викликає алергію

Багато господинь як і раніше вважають за краще кинути в деяку консервацію таблетку аспірину, щоб запобігти бродінню. Але він здатний викликати алергію! Особливо обережними з вживанням аспірину потрібно бути людям, що страждають на астму, синусит та кропив'янку.

Кісточковим варенням можна отруїтися

В ядрах багатьох кісточкових культур (в тому числі вишні та персика) міститься речовина амігдалин. Потрапляючи в наш організм, воно перетворюється в синильну кислоту - один з найнебезпечніших отрут. Але не варто так вже боятися - свіжі та недавно законсервовані ягоди з кісточками містять невелику кількість амігдалина, для здоров'я воно не небезпечно. Але чим довше варення зберігається, тим більше в ньому небезпечної речовини. Тому все заготовки з кісточками можна зберігати не довше року. До речі, не варто ризикувати, даючи такі компоти та варення з кісточкових дітям до 12 років. Зрозуміло, якщо ягоди-фрукти консервувалися без кісточок, то вони безпечні.

Оцет та сіль небезпечні для нирок

Будь-які соління, але найбільше маринади можуть бути небезпечні для людей з хворими нирками, та проблемами з шлунково-кишковим трактом. А також для тих, хто схильний до набряків і гіпертоніків. Звичайно, зовсім відмовлятися від домашніх смакоти не варто, але обмежити їх все ж доведеться.

Масло загострює панкреатит

Багато салатів готується з додаванням неабиякої кількості масла. Це, звичайно, неминуче. Але все ж такими заготовками не варто захоплюватися людям з панкреатитом, холециститом і т. д. Ну і пам'ятайте - не дивлячись на користь, велика кількість масла - це також велика кількість калорій.

Пом'яті бочка - джерело грибка

Найкраще консервувати пружні рум'яні яблучка, не м'яті ягідки і не зіпсовані помідори.
Справа в тому, що все пом’ятості, побитості та коричневі боки овочів та фруктів - це джерело цвілевих грибів, а цвіль виробляє небезпечне для здоров'я з'єднання - патулін. Навіть якщо ви акуратно виріжете побитий бік, а решту дрібно покришите і проведете теплову обробку, це не вбереже вас від зарази. Пліснява вражає весь плід. І якщо в свіжих яблуках, помідорах, ягодах патулін може викликати харчове отруєння, то нікуди він не дінеться і в заготовках. Ця стійка зараза не вбивається при кип'ятінні, смаженні та пасеруванні. Згодом в заготовках, в які потрапили уражені грибком овочі-фрукти, виділяється отрута, поступово руйнує печінку. Так що ризикувати не варто. Зіпсовані плоди відправте в компост, а в банки - тільки добрі!