Голубці-мізинчики: як готують улюблену страву в Туреччині

Читать на русском
Автор

Відмінна альтернатива звичним голубцям

Навряд чи хтось відмовиться від запашних вінницьких голубців. А хочете дізнатися, як готують цю страву у Туреччині?

Турки готують цю страву як з виноградного листя, так і з капустяних. Такі голубці називаються сармою, від sarmak – загортати. Головною відмінністю сарми від голубців є розмір – кожен голубець готується розміром із палець. Особливо майстерним вважається, якщо кожний голубець буде не більше мізинця. Незвичайним рецептом ділиться Shuba.

Як приготувати турецькі голубці – лахана сарма

Інгредієнти на 4 порції:

  • капуста білокачанна — 1 шт.;
  • яловичий фарш – 500 г;
  • рис – 1 склянка;
  • петрушка, пучок – 1/2 шт.;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • часник, зубчики – 1 шт.;
  • паста томатно – 1 ст. л.;
  • олія – 5 ст. л.;
  • сіль, перець чорний мелений, перець чилі, порошок – на свій смак.

Для томатного соусу:

  • паста томатна – 2 ст. л.;
  • олія – 5 ст. л.;
  • вода – 2 склянки;
  • лавровий лист – 4 шт.;
  • сіль – на свій смак.

Спосіб приготування:

  1. Миємо капусту та розрізаємо її так, як показано на відео. Відокремлюємо листочки, опускаємо їх у киплячу воду на кілька хвилин.
  2. Чистимо і дрібно шаткуємо цибулю і часник, змішуємо їх з нарізаною петрушкою, фаршем і рисом. Солимо, додаємо чорний і чилі перець, олію та томатну пасту, все ретельно перемішуємо.
  3. У кожен капустяний лист викладаємо начинку, загортаємо маленьким ролом і викладаємо щільно в каструлю.
  4. Для приготування соусу в окремому сотейнику нагріваємо олію, додаємо томатну пасту. Розмішуємо до однорідності, вливаємо 2 склянки води. Все перемішуємо та заливаємо соусом сарму.
  5. На каструлю ставимо прес, накриваємо кришкою та доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і тушкуємо ще приблизно 45 хвилин.

Готову сарму подаємо з домашньою сметаною. Це надзвичайно смачно.