Краще, ніж у пекарні: рецепт гречаного хліба

Читать на русском
Автор

Ми підкажемо, як спекти хліб вдома.

Гречаний хліб – це не лише смачна та ситна випічка, але й джерело вітамінів та мікроелементів, необхідних для нашого здоров'я. Він має багатий горіховий смак та аромат, а його темний колір та щільна структура роблять його справжньою окрасою столу.

Приготувати гречаний хліб в домашніх умовах не так складно, як може здатися на перший погляд. Вам знадобиться лише кілька простих інгредієнтів та трохи терпіння.

Інгредієнти:

  • Гречане борошно – 250 г
  • Пшеничне борошно – 150 г
  • Вода – 300 мл
  • Сухі дріжджі – 7 г
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Олія – 2 ст. л.

Приготування:

  1. Підготуємо опару. Змішайте 100 г теплої води, 1 ст. л. цукру та 7 г сухих дріжджів. Дайте опарі піднятися в теплому місці протягом 15-20 хвилин.
  2. Замісимо тісто. Додайте до опари 250 г гречаного борошна, 150 г пшеничного борошна, 1 ч. л. солі та 2 ст. л. олії. Замісіть м'яке та еластичне тісто.
  3. Підійде тісто. Накрийте тісто рушником і дайте йому підійти в теплому місці протягом 1-1,5 години.
  4. Сформуємо хліб. Обминайте тісто і сформуйте з нього буханець.
  5. Випікання. Викладіть хліб на деко, застелене пергаментом, і дайте йому підійти протягом 30 хвилин. Випікайте хліб у розігрітій до 180°C духовці протягом 40-50 хвилин.

Порада:

  • Для більш насиченого смаку гречаного хліба можна додати в тісто 1-2 столові ложки гречаної крупи, попередньо замоченої в теплій воді.
  • Перед випіканням хліба можна змастити його зверху водою або молоком.
  • Готовий хліб рекомендується остудити на решітці.

А якщо ви любите пекти хліб самостійно, рекомендуємо ознайомитись із рецептом улюбленого хліба австралійських пастухів. Також, якщо зберігатимете хліб правильно, то пекти його будете рідше.