Вертута з гарбузом та яблуком

Читать на русском
Автор
357
  • 30 хв

    Приготування

  • 4

    порції

Вертута – це молдавська випічка у вигляді рулету з листкового тіста, згорнутого у спіраль. Начинка може бути абсолютно будь-яка. Сьогодні пропонуємо скуштувати осінній варіант – з яблуком та гарбузом.

Особливість вертути – у найтоншому, майже прозорому витяжному тісті, яке нескладно приготувати вдома, використовуючи лише борошно, воду та рослинну олію. Хоча в цьому рецепті тісто розкачується, традиційно воно розтягується руками до найтоншого стану, що надає випічці шаруватості та хрускоту. Начинка з гарбуза та яблук виходить ніжною, ароматною і, головне, не водянистою. Обов'язково переконайтеся, що вся рідина з начинки випарувалася перед тим, як викладати її на тісто.

Інгредієнти

Основні інгредієнти

  • Олія

    2 ст.л (дополнительно для раскатки теста)

Етапи приготування

  1. Очистити гарбуз від шкірки та внутрішньої волокнистої частини. Натерти на крупній тертці. Яблука очистити від шкірки та серцевин, натерти.

  2. У сковорідку влити 2-3 ст. л. води, викласти гарбуз та яблука, посипати цукром і тушкувати до м'якості, щоб випарувалася вода. Остудити начинку.

  3. Просіяти борошно, додати сіль, воду, олію. Замісити м'яке тісто.

  4. Тісто розділити на 4 частини, кожну добре змастити олією.

  5. Одну частину тіста тонко розкачати на робочому столі. Викласти четверту частину начинки на тісто та розрівняти її. Скрутити тісто у щільний рулет, а потім сам рулет згорнути равликом, загорнувши краї під низ. Те саме зробити з рештою трьох шматків тіста.

  6. Покласти "равлики" на пергамент, змастити збитим яйцем і відправити у гарячу духовку (180°С) на 30-40 хвилин. Як тільки равлики набудуть гарного золотистого кольору, можна діставати.

Як і з чим подавати

Подавати вертуту краще теплою, попередньо посипавши цукровою пудрою. Ідеальним доповненням до цієї випічки буде кулька ванільного морозива, ложка збитих вершків або жирної сметани.

Смачного!