-
30 хв
Приготування
-
4
порції
Вертута – це молдавська випічка у вигляді рулету з листкового тіста, згорнутого у спіраль. Начинка може бути абсолютно будь-яка. Сьогодні пропонуємо скуштувати осінній варіант – з яблуком та гарбузом.
Особливість вертути – у найтоншому, майже прозорому витяжному тісті, яке нескладно приготувати вдома, використовуючи лише борошно, воду та рослинну олію. Хоча в цьому рецепті тісто розкачується, традиційно воно розтягується руками до найтоншого стану, що надає випічці шаруватості та хрускоту. Начинка з гарбуза та яблук виходить ніжною, ароматною і, головне, не водянистою. Обов'язково переконайтеся, що вся рідина з начинки випарувалася перед тим, як викладати її на тісто.
Інгредієнти
Основні інгредієнти
-
150 мл
-
1 ч.л.(без горки)
-
300 г
-
2 ст.л
-
2 ст.л (дополнительно для раскатки теста)
-
2 стак.
-
2 ст.л.
-
1 шт.
-
3 шт.
Етапи приготування
-
Очистити гарбуз від шкірки та внутрішньої волокнистої частини. Натерти на крупній тертці. Яблука очистити від шкірки та серцевин, натерти.
-
У сковорідку влити 2-3 ст. л. води, викласти гарбуз та яблука, посипати цукром і тушкувати до м'якості, щоб випарувалася вода. Остудити начинку.
-
Просіяти борошно, додати сіль, воду, олію. Замісити м'яке тісто.
-
Тісто розділити на 4 частини, кожну добре змастити олією.
-
Одну частину тіста тонко розкачати на робочому столі. Викласти четверту частину начинки на тісто та розрівняти її. Скрутити тісто у щільний рулет, а потім сам рулет згорнути равликом, загорнувши краї під низ. Те саме зробити з рештою трьох шматків тіста.
-
Покласти "равлики" на пергамент, змастити збитим яйцем і відправити у гарячу духовку (180°С) на 30-40 хвилин. Як тільки равлики набудуть гарного золотистого кольору, можна діставати.
Як і з чим подавати
Подавати вертуту краще теплою, попередньо посипавши цукровою пудрою. Ідеальним доповненням до цієї випічки буде кулька ванільного морозива, ложка збитих вершків або жирної сметани.
Смачного!