
-
20 хв
Приготування
-
4
порції
Фрикадельки в картопляних стільниках під соусом бешамель — смачна і ситна страва, яка не вимагає додаткового гарніру. Французький соус «Бешамель» надає простим фрикаделькам особливого шарму та легкої пікантності, а оригінальна подача дозволяє подавати таку страву навіть на святковий стіл.
Інгредієнти
-
3 шт
-
до смаку
-
500 г
-
1 шт
-
до смаку
-
до смаку
-
150 г
-
до смаку
-
800 мл
-
2 ч. л.
-
5 ст. л.
-
3 ст. л.
-
0.5 ч. л.
Поради щодо приготування фрикадельок у стільниках під соусом бешамель
- Слайси картоплі краще нарізати овочерізкою — вони вийдуть однаковими по товщині та рівномірно пропечуться.
- Використовуйте холодне молоко для соусу бешамель, але вливайте його поступово, щоб уникнути грудочок.
- Зелень і часник можна обсмажити перед додаванням до фаршу – це зробить аромат більш виразним.
- Замість моцарели можна використовувати інший сир із більш виразним смаком (наприклад, сулугуні або твердий пармезан).
Етапи приготування
-
Приготуємо соус. Беремо дві каструлі: в одну наливаємо молоко, а в іншу кладемо вершкове масло. Одночасно нагріваємо молоко і розтоплюємо вершкове масло.
-
В масло додаємо борошно і постійно помішуючи, обсмажуємо його до золотистого стану. Потім, не перестаючи мішати, вводимо в борошняну суміш молоко. Масу доводимо до кипіння та проварюємо 10 хвилин.
-
Додаємо в соус сіль та мускатний горіх. Все перемішуємо та відставляємо убік.
-
Зелень нарізаємо дрібними шматочками. У миску кладемо фарш, додаємо зелень, сіль, перець, часник та паприку. Все перемішуємо.
-
Картоплю очищаємо та відварюємо до напівготовності. Потім очищаємо та нарізаємо тонкими слайсами.
-
Беремо форму для випічки і промазуємо олією. На дно та краї форми викладаємо картоплю.
-
З фаршу формуємо фрикадельки й кладемо їх на кружечки з картоплі. Потім беремо картопляні кружечки, що залишилися, і відокремлюємо ними м’ясні кульки одну від одної. Заливаємо все підготовленим соусом
-
Сир натираємо на дрібній тертці та присипаємо зверху на блюдо.
-
Заготовку ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів і випікаємо 15-20 хвилин.
Як і з чим подавати фрикадельки з соусом бешамель
Фрикадельки в картопляних сотах під соусом бешамель краще смакують гарячими
До такої страви добре додати що-небудь легке і свіже, наприклад, нарізані огірки, помідори та листя салату з маслом і лимонним соком.
Якщо хочеться чогось ситніше, підійдуть тушковані овочі, наприклад, броколі або зелена квасоля.
З напоїв краще вибрати щось неяскраве, щоб не перебити смак фрикадельок та соусу. Це може бути біле вино, яблучний сік чи просто вода.