Олів’є, Шуба і не тільки: 5 класичних салатів, без яких важко уявити Новий рік

Читать на русском
Автор
33
  • 3 г

    Приготування

  • 12

    порцій

Новий рік — це час традицій, а святковий стіл важко уявити без знайомих з дитинства смаків. Саме класичні салати створюють особливу атмосферу затишку й родинного свята, заради якої ми збираємося разом у новорічну ніч. У цій добірці ми зыбрали 5 перевірених часом рецептів салатів, які залишаються улюбленими незалежно від кулінарних трендів. Вони прості в приготуванні та ідеально підходять для святкового меню на Новий рік.

1. Олів’є

Олів'є /znaj.ua

Цей салат — справжній символ новорічної ночі. А щоб він вийшов ідеальним, варто правильно обрати та підготувати інгредієнти.

Для приготування обирайте картоплю з низьким вмістом крохмалю, варіть її в мундирі за день до приготування. Охолоджена в холодильнику картопля нарізається ідеальними кубиками.

До речі, про нарізку. Нарізайте всі продукти однаковим розміром та бажано з консервований горошок.

А якщо хочете додати "родзинку", спробуйте змішати порівну солоні та свіжі огірки. Солоні дадуть характерну кислинку, а свіжі — приємний аромат.

Не додавайте майонез одразу у весь об’єм. Овочі пустять сік, і салат "потече". Заправляйте лише ту частину, яку ставите на стіл.

Інгредієнти:

  • Картопля — 4 шт. (середні)
  • Морква — 2 шт.
  • Яйця — 4-5 шт.
  • Ковбаса "Лікарська" — 300–400 г
  • Солоні або мариновані огірки — 3-4 шт.
  • Горошок консервований — 1 банка
  • Майонез, сіль, перець — за смаком

Приготування:

  1. Відваріть картоплю, моркву та яйця до готовності. Остудіть і почистьте.
  2. Наріжте всі інгредієнти (овочі, яйця, ковбасу та огірки) однаковими кубиками.
  3. Злийте рідину з горошку та додайте його до інших компонентів.
  4. Заправте салат майонезом безпосередньо перед подачею, додайте сіль та перець.

2. Оселедець під шубою

Салат "Шуба"

Секрет ідеальної "Шуби" — у соковитості та послідовності шарів.

Головна порада — не притискайте шари ложкою. Натирайте овочі на дрібну тертку прямо над тарілкою, створюючи повітряну "подушку".

Можна покласти картоплю під оселедець, а не над ним. Картопля вбере зайвий сік і жир від риби, і нижній шар не буде водянистим.

Готуйте цей салат заздалегідь, щоб він встиг настоятись.

Інгредієнти:

  • Оселедець (філе) — 1-2 шт.
  • Картопля — 3 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Буряк — 2 шт. (великі)
  • Яйця — 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Майонез — за смаком

Приготування:

  1. Овочі та яйця відваріть, остудіть та натріть на крупній тертці.
  2. Філе оселедця наріжте дрібними шматочками, цибулю — дрібними кубиками (її можна замаринувати в оцті з цукром на 10 хвилин).
  3. Викладайте шарами:
  • 1 шар: Оселедець.
  • 2 шар: Цибуля + тонка сіточка майонезу.
  • 3 шар: Картопля + майонез.
  • 4 шар: Морква + майонез.
  • 5 шар: Яйця + майонез.
  • 6 шар: Буряк + майонез (розподіліть рівномірно).

4. Дайте салату настоятися в холодильнику мінімум 3 години.

3. Салат "Мімоза"

"Мімоза" /shuba.life

Цей салат з'явився у 70-х роках і отримав назву через схожість із квітами мімози на снігу.

Для приготування цього салату краще брати консервовану сайру або сардину в олії. Тунець часто буває занадто сухим для цієї структури.

Для особливого "вершкового" смаку рекомендую натерти між шарами 30–50 г добре замороженого вершкового масла. А якщо на столі і без того буде забагато салатів з картоплею, замініть її на відварений рис. Страва стане ще ніжнішою.

Інгредієнти:

  • Рибна консерва (сарда, сайра або тунець) — 1 банка
  • Картопля — 2-3 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Яйця — 4 шт.
  • Твердий сир — 100 г
  • Майонез — за смаком

Приготування:

  1. Відварені овочі та яйця почистьте. Відокремте білки від жовтків.
  2. Рибу розімніть виделкою, видаливши великі кісточки.
  3. Викладайте шарами, змащуючи кожен майонезом:
  • Риба
  • Білки (натерті)
  • Морква (натерта)
  • Цибуля (за бажанням)
  • Картопля (натерта)
  • Сир (натертий).

4. Верхній шар прикрасьте дрібно натертими жовтками.

4. Крабовий салат (з огірком)

Салат з крабовими паличками /1000.menu

Цей салат з’явився в Україні приблизно в 1990-х роках, разом із появою у продажі в Україні "крабових паличок". Проте він майже одразу став стравою, яку в багатьох родинах готують на Новий рік.

Основа цього салату — крабові палички, тому на якість цього продукта варто звертати особливу увагу. Вони повинні бути соковитими. Якщо при розморожуванні вони сухі та розшаровуються — смаку не буде.

Якщо ви додаєте до крабового салату рис, його має бути не більше 1/4 від загального об'єму. Інакше ви отримаєте "рисову кашу з ароматом крабів".

Інгредієнти:

  • Крабові палички — 250 г
  • Кукурудза консервована — 1 банка
  • Огірок свіжий — 2 шт.
  • Яйця відварені — 3-4 шт.
  • Рис відварений — 100 г (за бажанням)
  • Майонез, зелена цибуля

Приготування:

  1. Крабові палички, огірки та яйця наріжте кубиками.
  2. Змішайте з кукурудзою та відвареним рисом.
  3. Додайте дрібно нарізану зелену цибулю.
  4. Заправте майонезом, додайте дрібку солі.

5. "Грецький" салат

"Грецький" салат /Скріншот YouTube

Цей салат має бути на новорічному столі, щоб розбавити велику кількість "майонезних" страв.

Щоб овочі повільніше пускали сік і зберігали форму, краще нарізати їх великими кубиками (2х2 см). Взимку проблематично знайти гарні томати, тому їх можна замінити на в’ялені. Смак буде більш концентрованим та вишуканим.Використовуйте тільки оливкову олію Extra Virgin. Та обов’язково додайте сушений орегано — саме він дає той самий "грецький" аромат.

Інгредієнти:

  • Томати — 3 шт.
  • Огірки — 2 шт.
  • Перець болгарський — 1 шт.
  • Цибуля синя (кримська) — 0,5 шт.
  • Сир Фета — 150 г
  • Маслини без кісточок — 100 г
  • Оливкова олія, сік лимона, сушений орегано

Приготування:

  1. Овочі наріжте великими шматочками (не дрібніть).
  2. Цибулю наріжте тонкими півкільцями.
  3. Додайте цілі маслини.
  4. Перемішайте овочі, зверху викладіть кубики сиру Фета.
  5. Полийте сумішшю олії та лимонного соку, посипте орегано.

Смачного!