ТОП-7 найдивніших польських супів
- Автор
- Дата публикации
- Автор
Поляки люблять супи, і полюбили вони їх дуже давно. Деякі польські супи згадуються ще в старовинних французьких кулінарних книгах. Ми сьогодні приготували для вас добірку найпопулярніших польських супів сьогодення.
В ресторанах Польщі супи варять за традиційними сільським рецептами. Основа супів - це, як правило, м'ясі бульйони, куди додають м'ясо, ковбаси, овочі, варені яйця, макаронні вироби або крупи, так що польські супи сильно відрізняються від супів-пюре, найбільш характерних для південної Європи. Деякі знамениті шеф-кухарі - зокрема, Войцех Модест Амаро, чий ресторан першим в Польщі отримав зірку Мішлен, - перетворюють традиційні супи в ультрасучасні страви.
Суп на житній заквасці (Żur, Żurek)
Суп з ферментованої муки? Так, в Польщі таке можливо. Це один з найдивовижніших, смачних і популярних польських супів. Регіональних рецептів журека сила-силенна. Його їдять все поляки незалежно від роду занять і соціального статусу. Головний інгредієнт журека - це закваска з житнього борошна. Житня закваска виходить в результаті природного бродіння суміші з води, спецій і житнього борошна. Закваску можна купити, але її легко можна приготувати в домашніх умовах.
Покладіть житнє борошно в велику банку, додайте воду, спеції і накрийте чистою тканиною або марлею, залишивши доступ для повітря. У процесі варіння суп стає густим завдяки борошну. Залежно від регіону та особистих смакових переваг поляки додають в суп: копчене сало, м'ясо, нарізану кубиками картоплю або картопляне пюре, варені яйця, сушені або мариновані гриби, а крім того особливу ароматну свинячу ковбасу під назвою «біла ковбаса» (пол. Biała kiełbasa). За традицією цей суп готують на Великдень, а на різдвяному столі обов'язково присутній вегетаріанська версія журеком: в нього додають сушені лісові гриби, іноді хрін, картопля і яйця. Ще одна знаменитий різновид супу на заквасці - це білий борщ. Він схожий на журек, але для його приготування використовується ферментоване біле борошно (пол. Zalewajka). Білий борщ - сертифікований регіональний продукт з центральної Польщі.
Буряковий суп - червоний борщ (Barszcz czerwony)
Буряк в Польщі їдять цілий рік, тому що вона смачна і корисна. Буряковий суп, або «червоний борщ», найпопулярніше бурякове блюдо в країні. Рецептів борщу не злічити. Зазвичай в борщ додають картоплю, варену квасолю або круто зварене яйце. Під час вечірок, весіль та урочистих прийомів до борщу подають маленькі апетитні пиріжки (пол. Kulebiaki, kapuśniaczki). Рідку основу для традиційного польського борщу готують заздалегідь (або купують в магазині). Для її приготування беруть сирий буряк, заливають її розсолом з часником та іншими спеціями і залишають заквашуватися, завдяки чому буряк набуває кислого смаку. Буряковий квас (пол. Zakwas) використовується не тільки для борщу, це корисний напій сам по собі. Без традиційного вегетаріанського борщу не обходиться жоден польський різдвяний стіл. Це не просто суп, а один з кулінарних символів польського Святвечора. Різдвяний борщ подають з крихітними пельменями з начинкою з білих грибів та смаженої цибулі (по-польськи їх називають «uszka», тобто «вушка»). Перші згадки про борщ відносяться до початку XVI століття.
Ботвінка (пол. Botwinka)
Влітку поляки їдять холодник - суп з молодого буряка. Для його приготування в хід йде все: плоди, стебла і листя (бадилля).
Огірковий суп (Ogórkowa zupa)
Суп з солоних огірків - це типовий польський суп на кожен день. Солоні огірки готують так само, як квашену капусту, буряк і житнє закваску: їх заливають розсолом з додаванням спецій, кропу і часнику. Влітку на шкірці огірків присутні натуральні лактобактерії, завдяки яким відбувається процес ферментації. Зазвичай в огірковий суп додають картоплю або рис, дрібно порізаний кріп. Між іншим, огірковий розсіл багатий вітамінами і мінералами, і це відмінний засіб від похмілля.
Капустяний суп, капусняк (Kapuśniak)
Цей сільський суп готують з квашеної капусти з додаванням копченого сала, грудинки, ковбасок, картоплі та спецій (лавровий лист, чорний перець, паприка). Хтось додає ще й томатну пасту. Рецептів капустняка безліч: його можна готувати з суміші квашеної і звичайної білокачанної капусти, а влітку просто зі свіжої капусти. Протягом багатьох століть капуста була королевою польського столу. Восени і взимку капусняк часто варили на бульйоні з копченого сала чи грудинки. Капусняк подають в будь-якому закладі з традиційною польською кухнею. На півдні Польщі готують місцевий різновид капустняка - Квасницю (пол. Kwaśnica), у якій теж своя історія. Квасницю за традицією подавали після того, як зарізали свиню.
М'ясний бульйон (Rosół)
Справжні поляки по неділях на перше їдять бульйон. Простий бульйон готують з одного виду м'яса, а для традиційної версії знадобляться, як мінімум, три: курка, телятина, яловичина, які разом варяться кілька годин з овочами, спеціями і травами. Подають бульйон з різними макаронними виробами або галушками (пол. Lane ciasto, lane kluski).
Суп з ячної крупи (Krupnik)
Під час довгої і суворої зими наваристі супи з ячної або іншими крупами добре захищають від застуди. Крупник традиційно готували з ячної крупи, а його назва походить від польського слова krupy «крупи». Однак багато хто при приготуванні Крупника використовує інші крупи і різні види м'яса. Крупник - чудове зимове вегетаріанське блюдо. На відміну від журека, борщу чи огіркового супу, крупник зовсім не кислий. Його часто готують дітям. По-польськи слово «крупник» володіє і другим значенням: це солодка міцна настоянка на травах, яку можна купити в будь-якому магазині з алкоголем.