Томатний морс на зиму: сучасний та стародавній рецепти
- Автор
- Дата публикации
- Автор
Томатний морс - смачна заправка до борщу, яка готується трохи інакше, ніж звичайний томатний сік. Хочете вразити своїх гостей смачним пахучим борщем? Саме томатний морс додасть пікантну нотку і подарує незабутній післясмак українській страві!
Старовинний рецепт томатного морсу
За цим рецептом морс готували наші бабусі-прабабусі. Це найпростіший рецепт, гострий, з кислинкою - це саме те, що потрібно, щоб розбавити прісність будь-якої страви.
Інгредієнти:
- Стиглі помідори (перезрілі і зелені краще відкласти в сторону і використовувати їх для приготування аджики) - 1 кг.
- Крупна сіль - 0,5 кг.
1. Томати слід вимити, розрізати на дві частини і залишити лише м'яку частину, все інше - видалити.
2. Помідори накласти в каструлю шарами і пересипати крупною сіллю. І так шар за шаром, поки не заповниться каструля.
3. Покладіть на помідори дерев'яний кружок (кришку) і зверху поставте гніт. В такому стані помідори повинні вистояти не менше трьох діб в теплому місці. Коли зверху з'явитися сік з піною, і з'явиться специфічний кислий запах, гніт можна прибрати і винести каструлю в льох, прикривши її щільною тканиною.
При необхідності - перетирайте через сито і використовуйте за призначенням.
Сучасний спосіб приготування томатного морсу
Інгредієнти:- Стиглі помідори - 1 кг.
- Сіль - за смаком.
Спосіб приготування:
1. Вимийте помідори, розріжте на шматочки і перекрутіть їх через м'ясорубку, разом з шкіркою (адже саме в шкірці міститися необхідні для закисання ферменти).
2. Злийте отриманий сік в бутлі, приблизно на 2/3 банки. Прикрийте їх серветками і поставте в тепле місце на пару днів. Коли на соку утвориться «шапка» з піни, можна перервати процес закисання і зайнятися подальшим приготуванням морсу. При бажанні, можете перетерти сік через сито, щоб позбутися насіння і шкірки, але, це не обов'язково.
3. Злийте сік в каструлю, посоліть, і доведіть до кипіння. Томатний морс потрібно уварювали, періодично знімаючи піну, поки вона перестане з'являтися. Зазвичай це 20-25 хвилин, на слабкому вогні.
4. Розлийте томатний морс в стерилізовані пляшки, закрийте кришками (можна пластиковими), і відразу ж винесіть в прохолодне місце для зберігання.
До речі:
Чим відрізняється томатний сік від томатного морсу? Як не дивно, але смаком! Томатний морс є більш кислим, і поціновувачів такого смаку теж вистачає!
Тож спробуйте і переконайтеся у різноманітності смаку улюблених всім томатів!