Півкіло мойви та пакетик чаю: перевірений рецепт українських рибалок

Читати російською
Автор

Близькі не захочуть навіть червоної риби

Як правило, з риби ми найбільше любимо червону рибу, оселедець або скумбрію. Ми готуємо з них різноманітні закуски або додаємо в салати.

Найрідше ми згадуємо мойву, і дарма. Її можна смажити або коптити, до того ж ця риба в порівнянні з іншими видами дешевша в магазинах та ринках. Першими це помітили українські рибалки, які вигадали незвичайну страву — шкару з мойви. Ця традиційна страва української кухні готується з дрібної рибки, цибулі, чаю та спецій. Страву вигадали винахідливі рибалки, які частенько виловлювали дрібну і не дуже цінну мойву. Щоб риба не пропадала, її готували незвичайним способом, про який і розповімо разом зі Smachnonews.

Як приготувати шкару з мойви

Інгредієнти на 4 порції:

  • 500 г мойви;
  • 2 цибулини;
  • 150 г води;
  • 1 пакетик чорного чаю;
  • 80 г соняшникової олії;
  • 4 лаврові листи;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 10 г солі;
  • 10 г цукру;
  • 4 г чорного перцю горошком;
  • 5 г меленої кориці;
  • зелень до смаку.

Спосіб приготування:

  1. Мойву чистим і ретельно миємо. Чистимо і нарізаємо тонкими півкільцями цибулю.
  2. Для приготування маринаду заварюємо чай і наполягаємо протягом 5 хвилин. Через зазначений час змішуємо його з лимонним соком, цукром, сіллю, перцем та корицею. Даємо охолонути, додаємо соняшникову олію і розмішуємо.
  3. На дно сковороди викладаємо шар мойви, зверху — половину підготовленої цибулі та лаврове листя. Зверху викладаємо рибу та цибулю, поливаємо маринадом, закриваємо кришкою і гасимо на невеликому вогні протягом півгодини.

За бажанням прикрашаємо шкіру подрібненою зеленню та подаємо з домашнім хлібом. Смачного!