В Азербайджані для приготування плову використовують лаваш: рецепт, гідний королівського столу

Читать на русском
Автор

Страва вразить у незвичайним зовнішнім виглядом і пікантним смаком

Ми вже не раз готували вдома традиційний плов. Сьогодні урізноманітнимо наше меню традиційним азербайджанським рецептом плову.

Для шах-плову необхідно приготувати рис, відправити його в посуд з лавашем, а зверху викласти м’ясо та сухофрукти. Унікальним рецептом ділиться Shuba. Лаваш ми готуватимемо самі, але за бажання можна використовувати магазинний.

Як приготувати азербайджанський шах-плов

Інгредієнти на 4 порції

Для лаваша

  • борошно пшеничне — 400 г;
  • тепла сироватка — 200 мл;
  • дріжджі пресовані — 50 г;
  • масло вершкове 73% — 100 г;
  • сіль — до свого смаку.

Для плову:

  • рис довгий – 500 г;
  • яловичина — 300 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • масло вершкове 73% — 50 г;
  • приправа для плову — до свого смаку;
  • курага — 100 г;
  • родзинки — 100 г;
  • сіль, перець чорний мелений — до свого смаку.

Спосіб приготування:

  1. У сироватці розчиняємо дріжджі, додаємо борошно, перемішуємо і залишаємо в теплому місці на 15-20 хвилин.
  2. У цей час змішуємо просіяне борошно з маслом і сіллю, замішуємо тісто. Ділимо його на кілька шматочків, кожен розкочуємо за розміром сковороди та обсмажуємо на сухій сковороді по 2-3 хвилини з кожного боку до золотистості.
  3. Рис миємо і відварюємо у підсоленій воді зі спеціями до готовності.
  4. Цибулю та моркву миємо, чистим і подрібнюємо. М’ясо миємо, нарізаємо шматочками та обсмажуємо з овочами до рум’яності. Солимо, перчимо і тушкуємо протягом 10 хвилин.
  5. У посуд із товстим дном викладаємо лаваш. Другий лаваш нарізаємо смужками та робимо з нього борти з кінцями, що звисають. На лаваш викладаємо рис, м’ясо та подрібнені сухофрукти. Краї лаваша загортаємо та змащуємо маслом.
  6. Відправляємо шах-плов на 50-60 хвилин у духовку за температури 180°C.

Подаємо шах-плов з улюбленим салатом. Смачного.