Старовинна кримськотатарська страва, яку можна у піст: пиріг-равлик Фулту

Читать на русском
Автор

Цю смачну страву дуже легко адаптувати до посту

Ми ділились рецептом смачного пісного печива. Тепер пропонуємо дещо розвернути фокус і звернути увагу на кухню кримських татар. Киримли мають багату кулінарну традицію, рекомендуємо звернути увагу на пиріг Фулту.

Цей солодкий пиріг — святкова страва. Рецепт, яким поділились на порталі "Їжакультура", можна адаптувати під різні смаки. Пропонуємо приготувати Фулту з яблуками, а оскільки віряни зараз дотримуються Успенського посту, то пісну його варіацію — замість жовтка змастити тісто перед випіканням водою з цукром.

Інгредієнти:

  • 1 кг очищених яблук
  • 5 г солі
  • 200 г цукру
  • 300 г волоських горіхів
  • Для тіста:
  • 250 мл води
  • 4 склянки борошна
  • 6 г солі
  • 60 мл олії соняшникової

Спосіб приготування:

  1. Яблука натираємо на крупній тертці, змішуємо з цукром, сіллю та подрібненими горіхами. Замішуємо еластичне тісто з борошна, води, солі та олії. Даємо відпочити 40 хвилин.
  2. Розкочуємо тісто в тонкі шари, змащуємо кожен шар олією. Викладаємо начинку на тісто, згортаємо рулетом і формуємо равлика.
  3. Зверху змащуємо водою, в якій розчинений цукор (у непісному варіанті — жовтком). Випікаємо в розігрітій духовці до золотистого кольору.

Приготування цього пирога передається з покоління в покоління – це справжній ритуал з простими інгредієнтами та багатовіковою традицією. Також ми розповідали, як приготувати класичний яблучний пиріг.