Як приготувати смачний соус з зелені: корисні поради та базовий рецепт
- Автор
- Дата публикации
- Автор
В сезон зелені саме час заготовити впрок вітамінний та дуже ароматний зелений соус, який стане гарним та смачним доповненням зимових страв.
Приготування соусів про запас не вимагає особливих зусиль, але свої тонкощі, як і у всякій справі, є!
У кожній баночці, заготовленій на зиму, має обов'язково зберегтися максимальна кількість корисних речовин, але для соусів, крім цієї вимоги, важливо максимальне збереження аромату та смаку, адже, їх основне призначення полягає в доповненні страв, саме як пряно-ароматичної добавки.
Тому запам'ятайте деякі хитрощі, які стануть в нагоді при консервуванні:
• Пряна зелень пахне, тому що містить ефірні масла, які швидко випаровуються. Це означає, що підготовлену петрушку, кріп та інші пряні трави потрібно запечатувати якомога швидше, негайно після подрібнення.
• Кращий консервант для ефірних масел - очищене рослинне масло з нейтральним смаком і запахом. Такі масла називають транспортними. Нестійкі ефірні масла з'єднуються з рослинним жиром, розчиняючись в ньому і насичуючи своїм ароматом: чим більше пряної зелені помістилося в банку з маслом, тим яскравіше і більш насиченим буде запах соусу.
• Додавати воду при консервуванні зелені не варто. Вона не сприяє підвищенню концентрації ефірних масел, а, навпаки, розчиняє їх, і при підігріві випаровується разом з ними.
• Якщо з якихось причин не бажаєте використовувати рослинне масло при консервуванні, а об'єм морозильної камери дозволяє розмістити запаси пряної листової зелені в порційних пакетиках, то приготуйте зі свіжого листя звичайну зелену пасту, подрібнивши їх в блендері. Взимку залишиться додати її до основи соусу, разом зі спеціями, щоб пряна добавка пахла ароматом літа.
• Додатково до складу таких заготовок можна включити гострий перець, томати, спеції, але ось з додаванням часнику при консервуванні соусів не поспішайте. Давно помічено, що запах часнику змінюється при термічній обробці, а при консервуванні в маслі він стає майже невпізнанним. Тому, якщо стоїть завдання приготувати соус із зеленню і часником, в якому повинен бути присутнім характерний свіжий запах, то просто залиште потрібну кількість часнику до зими, а взимку, відкривши банку з соусом, додайте в потрібній кількості. Такий прийом створить відчуття, ніби соус був приготовлений не влітку, а за годину до обіду!
Рецепт зеленого соусу
Інгредіенти:
- Гострий стручковий зелений перець - 7 шт.
- Кінза - 1 пучок
- Петрушка- 1 пучок
- Часник 1 пучок
- Коріандр - 1 ст.л
- Гвоздика - 5 бутонів
- Сіль - 1 ст.л
- Рослинна олія - 0,5 скл.
Спосіб приготування:
1. Зелень і перець промити і просушити.
2. Підготовлені компоненти соусу подрібнити в пасту, додати сіль, гвоздику і коріандр.
3. Залити зелену масу прогрітим очищеним рослинним маслом, ретельно перемішати.
4. Розфасувати щільно по невеликих стерильним скляним банкам.
5. Після цього банки можна, накривши кришками, пастеризувати в киплячій воді або прогріти в духовці, розігрітій до 95-100 ° С.
Зберігати банки з соусом потрібно в темному та прохолодному місці.
Смачного!