Як приготувати смачний соус з зелені: корисні поради та базовий рецепт
- Автор
- Дата публикации
- Автор
Приготування соусів про запас не вимагає особливих зусиль, але свої тонкощі, як і у всякій справі, є!
У кожній баночці, заготовленій на зиму, має обов'язково зберегтися максимальна кількість корисних речовин, але для соусів, крім цієї вимоги, важливо максимальне збереження аромату та смаку, адже, їх основне призначення полягає в доповненні страв, саме як пряно-ароматичної добавки.
Тому запам'ятайте деякі хитрощі, які стануть в нагоді при консервуванні:
• Пряна зелень пахне, тому що містить ефірні масла, які швидко випаровуються. Це означає, що підготовлену петрушку, кріп та інші пряні трави потрібно запечатувати якомога швидше, негайно після подрібнення.
• Кращий консервант для ефірних масел - очищене рослинне масло з нейтральним смаком і запахом. Такі масла називають транспортними. Нестійкі ефірні масла з'єднуються з рослинним жиром, розчиняючись в ньому і насичуючи своїм ароматом: чим більше пряної зелені помістилося в банку з маслом, тим яскравіше і більш насиченим буде запах соусу.
• Додавати воду при консервуванні зелені не варто. Вона не сприяє підвищенню концентрації ефірних масел, а, навпаки, розчиняє їх, і при підігріві випаровується разом з ними.
• Якщо з якихось причин не бажаєте використовувати рослинне масло при консервуванні, а об'єм морозильної камери дозволяє розмістити запаси пряної листової зелені в порційних пакетиках, то приготуйте зі свіжого листя звичайну зелену пасту, подрібнивши їх в блендері. Взимку залишиться додати її до основи соусу, разом зі спеціями, щоб пряна добавка пахла ароматом літа.
• Додатково до складу таких заготовок можна включити гострий перець, томати, спеції, але ось з додаванням часнику при консервуванні соусів не поспішайте. Давно помічено, що запах часнику змінюється при термічній обробці, а при консервуванні в маслі він стає майже невпізнанним. Тому, якщо стоїть завдання приготувати соус із зеленню і часником, в якому повинен бути присутнім характерний свіжий запах, то просто залиште потрібну кількість часнику до зими, а взимку, відкривши банку з соусом, додайте в потрібній кількості. Такий прийом створить відчуття, ніби соус був приготовлений не влітку, а за годину до обіду!
Рецепт зеленого соусу
Інгредіенти:
- Гострий стручковий зелений перець - 7 шт.
- Кінза - 1 пучок
- Петрушка- 1 пучок
- Часник 1 пучок
- Коріандр - 1 ст.л
- Гвоздика - 5 бутонів
- Сіль - 1 ст.л
- Рослинна олія - 0,5 скл.
Спосіб приготування:
1. Зелень і перець промити і просушити.
2. Підготовлені компоненти соусу подрібнити в пасту, додати сіль, гвоздику і коріандр.
3. Залити зелену масу прогрітим очищеним рослинним маслом, ретельно перемішати.
4. Розфасувати щільно по невеликих стерильним скляним банкам.
5. Після цього банки можна, накривши кришками, пастеризувати в киплячій воді або прогріти в духовці, розігрітій до 95-100 ° С.
Зберігати банки з соусом потрібно в темному та прохолодному місці.
Смачного!