Цей "Мексиканський" соус замінить вам всі магазинні кетчупи: як його приготувати й закрити на зиму

Читать на русском
Автор

Чудовий ароматний соус на зиму

Ми розповідали, як закрити на зиму апетитну кабачкову ікру. Тепер ділимось рецептом смачного томатного соусу, який легко замінить вам і томатну пасту, і магазинний кетчуп.

Взимку кожна баночка цього "Мексиканського" соусу буде скарбом. Рецептом поділились на порталі "Добрі новини".

Інгредієнти:

  • 6-6,7 кг помідорів
  • 300 г цибулі
  • 250-300 г часнику
  • 300 г цибулі (дрібно нарізаної)
  • 150-180 г оцту 6%
  • 350-400 г цукру (можна змінити до смаку)
  • 3 ст. л. солі (можна з гіркою – за смаку)
  • 5-6 г кориці
  • мускатний горіх на кінчику ножа
  • 1/2 ч. л. меленого коріандру
  • 5-7 шт. гвоздики
  • 4-5 г сухої гірчиці
  • 5 шт. чорного перцю горошком

Спосіб приготування:

  1. Помийте томати та наріжте їх на 4 частини (середні), 2-3 частини (дрібні) або довільно (великі). Викладіть в каструлю, додайте трохи води на дно, щоб не пригоріли в перші хвилини.
  2. Проваріть 4-6 хвилин, помішуючи, для відділення шкірки. Спочатку протріть томати через сито з великими осередками, щоб відокремити шкірку, потім через сито з дрібними – для позбавлення насіння. Можна використовувати ложку (дерев'яну), або руку в рукавичці.
  3. Проваріть перетерту томатну масу 3-5 хвилин, помішуючи, потім відставте на кілька годин (можна на ніч) в холодильник. Це дозволить м'якоті осісти на дно, а рідині стати майже прозорою.
  4. Злийте цю рідину, а для соусу використовуйте лише густу частину. Додайте сіль, цукор та подрібнені прянощі (можна загорнути їх у марлевий мішечок, проварити, а потім витягти). Додайте перетерті або пропущені через м'ясорубку цибулю та часник.
  5. Варіть соус поетапно, з перервами. Проваріть 3 хвилини, вимкніть вогонь, дайте охолонути. Повторіть 2-3 рази, або до 5 хвилин, доки соус не загусне.

Розлийте гарячий соус по стерилізованих банках, швидко закатайте. Також ми розповідали про вдалий метод заготівлі полуниці на зиму.