Цей "Мексиканський" соус замінить вам всі магазинні кетчупи: як його приготувати й закрити на зиму

Читать на русском
Автор
719
Густий томатний соус з м’якоттю
Густий томатний соус з м’якоттю. Фото smachno.ua

Чудовий ароматний соус на зиму

Ми розповідали, як закрити на зиму апетитну кабачкову ікру. Тепер ділимось рецептом смачного томатного соусу, який легко замінить вам і томатну пасту, і магазинний кетчуп.

Взимку кожна баночка цього "Мексиканського" соусу буде скарбом. Рецептом поділились на порталі "Добрі новини".

Інгредієнти:

  • 6-6,7 кг помідорів
  • 300 г цибулі
  • 250-300 г часнику
  • 300 г цибулі (дрібно нарізаної)
  • 150-180 г оцту 6%
  • 350-400 г цукру (можна змінити до смаку)
  • 3 ст. л. солі (можна з гіркою – за смаку)
  • 5-6 г кориці
  • мускатний горіх на кінчику ножа
  • 1/2 ч. л. меленого коріандру
  • 5-7 шт. гвоздики
  • 4-5 г сухої гірчиці
  • 5 шт. чорного перцю горошком

Спосіб приготування:

  1. Помийте томати та наріжте їх на 4 частини (середні), 2-3 частини (дрібні) або довільно (великі). Викладіть в каструлю, додайте трохи води на дно, щоб не пригоріли в перші хвилини.
  2. Проваріть 4-6 хвилин, помішуючи, для відділення шкірки. Спочатку протріть томати через сито з великими осередками, щоб відокремити шкірку, потім через сито з дрібними – для позбавлення насіння. Можна використовувати ложку (дерев'яну), або руку в рукавичці.
  3. Проваріть перетерту томатну масу 3-5 хвилин, помішуючи, потім відставте на кілька годин (можна на ніч) в холодильник. Це дозволить м'якоті осісти на дно, а рідині стати майже прозорою.
  4. Злийте цю рідину, а для соусу використовуйте лише густу частину. Додайте сіль, цукор та подрібнені прянощі (можна загорнути їх у марлевий мішечок, проварити, а потім витягти). Додайте перетерті або пропущені через м'ясорубку цибулю та часник.
  5. Варіть соус поетапно, з перервами. Проваріть 3 хвилини, вимкніть вогонь, дайте охолонути. Повторіть 2-3 рази, або до 5 хвилин, доки соус не загусне.

Розлийте гарячий соус по стерилізованих банках, швидко закатайте. Також ми розповідали про вдалий метод заготівлі полуниці на зиму.