Геть сумніви: чи можна їсти варення з пліснявою

Читать на русском
Автор
3899
Ви знатимете, що робити з таким продуктом
Ви знатимете, що робити з таким продуктом. Фото apostrophe.ua

Про ці тонкощі знають не всі

Все літо досвідчені кулінари закривали найрізноманітніше варення, щоб поласувати улюбленою смачною зимою. Однак відкривши баночку, багато хто помічає на варення цвіль.

Багато кулінарів прибирають плісняву, кип’ятять варення і вживають у їжу. Разом з "УНІАН" розповімо, чому на варення з’являється пліснява і чи можна використовувати такий продукт.

Чому з’являється пліснява в банках з варенням

Цвіль на варення — це грибок, який вражає продукти. Вона може виникнути з таких причин:

  • нещільно закрито банку з варенням;
  • ви використовували вологі ягоди;
  • мало поклали цукру у варення;
  • консервація зберігалася у сирому та вологому приміщенні;
  • недостатньо довго кип’ятили варення і воно не просочилося цукром;
  • залишили надто багато повітря між банкою та кришкою;
  • висока вологість повітря на кухні в момент варіння варення.

Тому варення краще робити в сухий і сонячний день, а в банки заливати потрібно тільки варення, що не охололо. Для додаткового захисту продукту можна обмотати шийку пергаментним папером і тільки потім загортати кришками.

Що робити, якщо на варення з’явилася пліснява

Якщо ви не бажаєте викидати варення, то спочатку акуратно ложкою зніміть плісняву кілька разів, не торкаючись нижніх шарів продукту. Далі спробуйте трохи варення – якщо немає запаху та смаку цвілі, перекладіть його в чисту банку та поставте її в морозилку, щоб знищити суперечки грибів.

Також уражене пліснявою варення можна прокип’ятити — висока температура вб’є грибки. Варення без плісняви перелийте в сотейник, додайте цукор (з розрахунку 200 г на 1 л варення) і проваріть до появи пінки. Пінку викиньте, а варення з’їжте якнайшвидше або використовуйте як начинку для пирогів.

Але врахуйте, що намагатися врятувати варення можна тільки якщо шар цвілі не перевищує 2 см. Крім того, якщо ви прибрали цвіль, але запах або присмак залишився — значить, грибок вразив консервацію і продукту допомогти вже не можна.

Раніше ми розповідали, чому пліснявіє варення у банках. Такі "сюрпризи" знаходив удома кожен.