Цей суп обожнюють поляки: класичний рецепт ситного журека
- Автор
- Дата публікації
Читать на русском
- Автор
- 34807
Страва виходить наваристою та надзвичайно ситною
Польський суп журек, як і український борщ, не має одного визначеного рецепту. Кожна сім’я має свої обов’язкові продукти та спосіб приготування.
Це традиційний польський суп, він насичений та ароматний. Однією із варіацій журека поділились на порталі "Файні рецепти".
Інгредієнти для закваски:
- 100 г житнього борошна
- 1 скибка житнього хліба
- 3 зубчики часнику
- 2 лаврові листки
- 2 горошини духмяного перцю
- 250 мл гарячої води
- 1 л холодної кип'яченої води
Для супу:
- 500 мл закваски
- 3 моркви
- 3 картоплі
- 1 цибуля
- 3 варені яйця
- 7 сушених білих грибів
- 4 ковбаски, можна копчені
- 200 мл сметани
- 1 ст. л. майорану
- 3 зубчики часнику
- 2 лаврові листки
- Зелень
- Сіль
- 2 л води
Спосіб приготування:
- Для закваски засипаємо в банку 100 г житнього борошна. Додаємо 250 мл гарячої води.
- Перемішуємо до однорідної маси. Поступово перемішуючи, підливаємо 1 л холодної кип'яченої води. Додаємо подрібнений шматочок житнього хліба, 2 лаврові листки, 2 горошини духмяного перцю та 3 зубчики часнику.
- Накриваємо банку марлею. Ставимо її в тепле місце для бродіння на 4-8 днів. Після цього проціджуємо, заливаємо в зручний посуд і зберігаємо в холодильнику.
- Сушені гриби замочуємо на ніч. Вранці відварюємо гриби в тій же воді протягом години.
- Відварюємо 4 ковбаски на невеликому вогні протягом 30-40 хвилин. Паралельно нарізаємо овочі кубиками та відправляємо їх в воду від ковбасок.
- Чистимо варені яйця та ріжемо їх навпіл. Часник пропускаємо через прес, зелень дрібно кришимо.
- До бульйону додаємо 500 мл закваски, відвар грибів. Додаємо майоран, часник та лаврове листя. До смаку солимо.
- Варимо 5-10 хвилин. Після цього додаємо 200 мл сметани, перемішуємо та доводимо до кипіння. Додаємо порізані ковбаски та зелень.
Для кращого смаку даємо супу настоятися під кришкою впродовж 15-20 хвилин. Також ми ділились рецептом оригінальних польських вареників.