Особлива випічка: найсмачніший маківник за рецептом кулінарної королеви Дарії Цвєк

Читать на русском
Автор
Апетитний тертий маківник за Дарією Цвєк
Апетитний тертий маківник за Дарією Цвєк. Фото panistefa.com

Тісто виходить пухке, а начинка — неймовірно смачна

Ми розповідали, як на Медовий Спас приготувати апетитні шулики — традиційну обрядову страву. Тепер ділимось рецептом особливого макового пирога.

Рецептом галицької кулінарної королеви Дарії Цвєк поділились на порталі "Пані Стефа". Це дуже смачно, однозначно вартує того, щоб витратити трохи часу.

Інгредієнти:

  • 200 грамів масла або маргарину
  • 1 кг борошна
  • 50 грамів дріжджів
  • 1.5 склянки цукру + кілька ложок
  • 2 склянки молока
  • ванільний цукор
  • цедра з 2 лимонів
  • 6 яєць
  • 3 склянки маку
  • кілька ложок масла
  • кілька ложок меду
  • родзинки, цукати, горішки

Спосіб приготування:

  1. Молоко підігріваємо, але не сильно. Розводимо у ньому дріжджі та кілька ложок цукру від загальної маси.
  2. Масло розтираємо з цукром до однорідної маси. Треба, щоб цукор максимально перетерся.
  3. Продовжуючи втирати, додаємо по черзі 6 жовтків. Туди ж кладемо додала ванільний цукор і цедру.
  4. Дріжджі виливаємо в посуд із збитою масою і акуратно розмішуємо. Поетапно, замішуючи тісто, вводимо борошно. Тісто повинне бути м’яке і нелипке.
  5. Накриваємо серветкою і ставимо в тепло підійти. Поки тісто росте, готуємо макову начинку.
  6. Мак запарюємо в кількох водах і розтираємо до сірості блендером. Родзинки промиваємо, запарюємо і обсушуємо.
  7. Горіхи кришимо. На сковорідці розігріваємо 2 ложки масла, 2 ложки цукру і 3 ложки меду. На невеликому вогні прогріваємо в цій суміші мак.
  8. Додаємо родзинки і горішки. Білки збиваємо в густу піну і акуратно вимішуємо з маковою сумішшю.
  9. Тісто ділимо на 4 частини, розкочуємо. На половину мастимо маковою начинкою та згортаємо тугі (але не надто!) завиванці.
  10. Викладаємо маківники у форми для випікання, застелені пергаментом. Залишаємо їх підрости під серветкою ще з годину в формах.
  11. Змащуємо маківники збитим жовтком та посипаємо маком. Випікаємо приблизно 40 хвилин в розігрітій до 180 градусах духовці.

Маківник виходить м’яким, пухким і дуже апетитним. Також ми розповідали, як приготувати маковий торт "Чорна орхідея".