
-
20 хв
Приготування
-
6
порцій
-
Литва у багатьох асоціюється зі знаменитим вишуканим тортом у формі ялинки Шакотіс вважається національною випічкою і головним їстівним сувеніром країни.
Інгредієнти
Основні інгредієнти
-
1,25 кг
-
100 г
-
5 шт
-
125 г
-
80 г
-
6 ст.л.
-
1 г.
Спосіб приготування
Розітріть вершкове масло з цукром.

Розтираючи олію з цукром, додавайте по одному яйцю.

Додайте в тісто борошно, сметану, лимонну кислоту та коньяк.

Замісити тісто.
Традиційно Шакотіс випікається на спеціальному дерев’яному рожні.

Ви можете спробувати зробити спеціальний вертел біля каміна. Але не забудьте про піддон в який буде стікати тісто.

Тісто під жаром запікатиметься, а ви наливайте зверху все новий і новий шар.

Як подавати
Якщо ви приготували Шакотіс на подарунок, то можете поставити в отвір посередині пляшку вина або шампанського, як заведено в Литві.
Це цікаво
Схожі торти є також у Німеччині під назвою «баумкухен» та Польщі – «рогач».
Існує прекрасна легенда про створення Шакотіса. Простий хлопець на ім’я Йозес вирішив підкорити свою кохану, приготувавши найвишуканішу страву. Гарний салат у формі квіткової клумби та глазуроване печиво, що нагадує фантастичну квітку – на жаль, всі ці страви губилися серед інших. Сидячи в смутку і знічев'я накручуючи тісто на рожен Йозес подумав, що може бути з цього щось і вийде. Торт, що вийшов, настільки сподобався королеві, на честь якої був влаштований бенкет, що вона пообіцяла його автору все, що той забажає. Тоді Йозес попросив її прикраси та подарував їх своїй коханій.
Приємного апетиту!