Різдвяний кекс із сухофруктами

Читать на русском
Автор
Різдвяний кекс із сухофруктами
  • 6

    порцій

Будьте першим хто оцінить рецепт

Дякую, вашу оцінку враховано

Енергетична
цінність на 100 гр
  • Калорій

    0 Ккал

Яке Різдво без традиційного, ароматного кексу? Цей десерт – не просто випічка, а справжній символ зимового свята. Історія цієї випічки сягає корінням у Середньовіччя, коли люди готували "фруктовий хліб" для довгих зимових місяців. За традицією, кекс готують заздалегідь, щоб він встиг "дозріти" і просочитися пряними ароматами. Дотримуйтесь нашого простого покрокового рецепту, щоб різдвяний кекс точно вдався.

Пам’ятайте, що форму кексу вибираєте самі. Це може бути прямокутник, квадрат, коло, форма бублика – все у ваших руках.

Етапи приготування

  1. Родзинки, цукати, чорнослив та курагу вимити. Чорнослив та курагу дрібно порізати. Родзинки, цукати, чорнослив та курагу замочити в коньяку (можна використати ром або бренді), залишити на кілька годин, а краще на ніч.

  2. Злегка збити яйця з цукром. Додати м'яке масло. Розмішати.

  3. Додати мед, імбир, корицю та мускатний горіх. Перемішати.

  4. Просіяти борошно та розпушувач. Сухофрукти відтиснути і змішати з борошном. Додати в яєчно-масляну суміш. Перемішати.

  5. Викласти тісто у форму, випікати у розігрітій до 180 градусів духовці близько 45 хвилин.

  6. Після випікання кекс остудити, вийняти з форми. Загорнути в пергамент, а потім у фольгу. Витримувати мінімум 1 тиждень, а краще два. Через день розгортати кекс і зверху поливати коньяком (близько 2 ст. л. на кекс), знову загортати.

  7. Коли настане час, вийняти кекс і покрити глазур'ю. Для цього змішати пудру (залишити трохи для посипання) з лимонним соком. Зверху посипати пудрою, що залишилася, або прикрасити ягодами на ваш смак.

Як і з чим подавати

Різдвяний кекс, щедро покритий білою глазур'ю та прикрашений ягодами можна подавати як самостійний десерт. Ідеальним доповненням до нього стануть гарячі напої. Традиційно різдвяний кекс подають із чашкою міцного чорного чаю або ароматним глінтвейном (безалкогольним або класичним), який підкреслює пряні ноти у випічці. Не менш смачно буде запивати кекс какао або кавою з молоком. Якщо хочеться чогось особливого, подавайте кекс із кулькою ванільного морозива.

Смачного!