-
40 хв
Приготування
-
3
порції
Соковите курча з хрусткою скоринкою доповнить простий, але дуже смачний соус. Також у рецепті ви знайдете пару хитрощів, які дозволять приготувати страву з неповторним грузинським колоритом.
Шкмерулі — страва родом із гірського регіону Рача, із села Шкмері. За назвою цього місця вона й отримала свою назву. Її рецепт кухар придумав спеціально для грузинського царя, який любив експериментувати зі смаками. Головна особливість цієї страви — у поєднанні гострої курки з ніжним молочно-часниковим соусом.
Інгредієнти
Основні інгредієнти
-
1 шт
-
250 мл
-
до смаку
-
до смаку
-
5 - 7 шт
-
50 г
-
до смаку
Етапи приготування
-
Курку промийте, обробіть, обрізавши все зайве.
-
Розпластайте вздовж хребта. За допомогою молоточка акуратно відбийте, щоб курка набула більш плоскої форми. Намажте її з усіх боків гострою аджикою із сіллю.
-
На сковороду налийте олію, розігрійте її, викладіть курку. Обов'язково накрийте важкою кришкою або покладіть на звичайну кришку щось важке. Потім переверніть і смажте хвилин 15 з іншого боку до красивої рум’яної скоринки. Курка має бути майже готова.
-
Майже готову обсмажену курку витягніть зі сковороди та покладіть на дошку. Розріжте на порційні шматочки.
-
Готові шматочки покладіть у спеціальну грузинську глиняну сковорідку (форму), яка називається кеці. Через відсутність такої сковороди (форми) скористайтеся будь-якою іншою формою.
-
Для приготування соусу у сковороду додайте вершкове масло і весь вичавлений за допомогою преса часник. Обсмажуйте до легкої рум’яності на невеликому вогні. Можна трохи посолити.
-
Потім додайте молоко, доведіть до кипіння, зменште вогонь і варіть кілька хвилин до легкого загустіння соусу.
-
Отриманим соусом залийте шматочки курки. Духовку потрібно заздалегідь розігріти до 200 градусів і поставте страву запікатися на 15 хвилин.
Як і з чим подавати
Шкмерулі подають прямо у глиняній сковороді кеці, у якій вона запікалася. Страва має бути дуже гарячою, буквально з пилу з жару. Ідеальним доповненням буде традиційний грузинський хліб шоті або пурі, який дуже зручно мачати в ароматний часниковий соус. Як гарнір до Шкмерулі підійде картопля пюре та свіжий салат із помідорів та огірків з кінзою. З напоїв можна порекомендувати біле сухе вино або лимонад із тархуном.
Смачного!