Шкмерулі — курка по-грузинськи

Читать на русском
Автор
898
Шкмерулі — курка по-грузинськи
  • 40 хв

    Приготування

  • 3

    порції

Будьте першим хто оцінить рецепт

Дякую, вашу оцінку враховано

Енергетична
цінність на 100 гр
  • Калорій

    0 Ккал

Соковите курча з хрусткою скоринкою доповнить простий, але дуже смачний соус. Також у рецепті ви знайдете пару хитрощів, які дозволять приготувати страву з неповторним грузинським колоритом.

Шкмерулі — страва родом із гірського регіону Рача, із села Шкмері. За назвою цього місця вона й отримала свою назву. Її рецепт кухар придумав спеціально для грузинського царя, який любив експериментувати зі смаками. Головна особливість цієї страви — у поєднанні гострої курки з ніжним молочно-часниковим соусом.

Інгредієнти

Основні інгредієнти

Етапи приготування

  1. Курку промийте, обробіть, обрізавши все зайве.

  2. Розпластайте вздовж хребта. За допомогою молоточка акуратно відбийте, щоб курка набула більш плоскої форми. Намажте її з усіх боків гострою аджикою із сіллю.

  3. На сковороду налийте олію, розігрійте її, викладіть курку. Обов'язково накрийте важкою кришкою або покладіть на звичайну кришку щось важке. Потім переверніть і смажте хвилин 15 з іншого боку до красивої рум’яної скоринки. Курка має бути майже готова.

  4. Майже готову обсмажену курку витягніть зі сковороди та покладіть на дошку. Розріжте на порційні шматочки.

  5. Готові шматочки покладіть у спеціальну грузинську глиняну сковорідку (форму), яка називається кеці. Через відсутність такої сковороди (форми) скористайтеся будь-якою іншою формою.

  6. Для приготування соусу у сковороду додайте вершкове масло і весь вичавлений за допомогою преса часник. Обсмажуйте до легкої рум’яності на невеликому вогні. Можна трохи посолити.

  7. Потім додайте молоко, доведіть до кипіння, зменште вогонь і варіть кілька хвилин до легкого загустіння соусу.

  8. Отриманим соусом залийте шматочки курки. Духовку потрібно заздалегідь розігріти до 200 градусів і поставте страву запікатися на 15 хвилин.

Як і з чим подавати

Шкмерулі подають прямо у глиняній сковороді кеці, у якій вона запікалася. Страва має бути дуже гарячою, буквально з пилу з жару. Ідеальним доповненням буде традиційний грузинський хліб шоті або пурі, який дуже зручно мачати в ароматний часниковий соус. Як гарнір до Шкмерулі підійде картопля пюре та свіжий салат із помідорів та огірків з кінзою. З напоїв можна порекомендувати біле сухе вино або лимонад із тархуном.

Смачного!