-
2 г
Приготування
-
6
порцій
-
495.79 Ккал
/ 100 гр
Домашня випічка завжди займає особливе місце в кулінарному світі, адже вона дарує неповторний аромат, затишок і тепло дому.
Пухкі, ніжні вироби з дріжджового тіста є справжньою окрасою будь-якого столу, а їх приготування перетворюється на цілий ритуал.
Цей рецепт від фудблогерки alinka_cookinggg ідеально підійде для тих, хто тільки починає знайомство з дріжджовим тістом, і для досвідчених кулінарів, які шукають універсальну основу для солодких або несолодких виробів. З простих інгредієнтів виходить ніжне, еластичне дріжджове тісто, яке стане основою для пирогів, булочок, пиріжків або іншої випічки.
Щоб отримати ідеальне тісто, важливо слідувати покроковим інструкціям: правильно розвести дріжджі, дотриматися температурного режиму та врахувати час підйому тіста. В результаті вийде еластичне, добре підняте тісто, яке зробить випічку не тільки смачною, але й ніжною.
Інгредієнти
Кількість порцій:
Основні інгредієнти
-
250 мл
-
130 гр
-
550 гр
-
0.5 ч. л
-
1 ч. л
-
1 шт
-
80 гр
- Обов’язково використовуйте тепле молоко (30-35°C), щоб дріжджі активувались. Гаряче молоко може вбити дріжджі.
- Щоб тісто не прилипало до рук, змастіть руки та поверхню для замішування олією або посипте трохи борошна, але не переборщіть із борошном — це зробить тісто жорстким.
- Масло слід додавати поступово, розм'якшеним, щоб воно рівномірно увійшло в тісто.
Етапи приготування
-
Готуємо опару. В глибоку ємність виливаємо тепле молоко градусів 30-35. До нього додаємо дріжджі та цукор. Все добре перемішуємо. Додаємо 2 ложки борошна. Ще раз перемішуємо, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 15 хвилин.
-
До готової опари додаємо залишки цукру. Якщо це буде солодка випічка, додаємо ще й ванілін. Додаємо сіль, яйця та перемішуємо до однорідної консистенції.
-
Поступово додаємо борошно і вимішуємо тісто.
-
Коли тісто взялось купкою, викладаємо його на стіл та замішуємо невеличкими шматочками масло.
-
Готове тісто накриваємо рушником і залишаємо на годину підходити.
-
Після означеного часу оминаємо тісто та залишаємо ще на 40 хвилин. Після чого тісто вже буде готове для приготування.
Раніше ми розповідали, як приготувати універсальне тісто для вареників. Воно однаково підходить і для солоної, і для солодкої начинки.