Для ідеального рису потрібен один інгредієнт: що додати у воду під час готування

Читать на русском
Автор
2573
Рис вийде розсипчастим, якщо додати у воду трохи кислоти
Рис вийде розсипчастим, якщо додати у воду трохи кислоти. Фото Freepik

Дізнайтеся, як легко приготувати рис

З рису можна приготувати безліч страв — від плову та суші до гарнірів і десертів. Але не завжди вдається зварити його ідеальним і розсипчастим. Якщо рис переварити, він стає клейким і збирається в грудку.

Є лайфхак, який допоможе запобігти розварюванню рису під час приготування. Їм поділився шеф-кухар індійського ресторану з підписниками у соцмережі TikTok. Він радить додавати до рису кілька крапель лимонного соку або оцту.

Для чого додавати лимонний сік у рис

При варінні рису під впливом тепла та води крохмаль у зернах набухає і вимивається, внаслідок чого рис стає липким. Додавання невеликої кількості кислоти, наприклад лимонного соку або оцту, допомагає стабілізувати крохмальні зерна, зменшуючи ймовірність виділення липкого крохмалю у відвар. Завдяки цьому методу зерна рису залишаються цілими та розсипчастими.

При цьому необхідно суворо дотримуватись інструкцій з приготування на упаковці, оскільки жодна кількість оцту не врятує надто переварений рис.

Як приготувати розсипчастий рис — корисні поради

  • Перед приготуванням промийте рис до прозорої води. Це допоможе позбавитися зайвого крохмалю, через який рис стає липким.
  • Дотримуйтесь правильних пропорцій. Для розсипчастого рису основна пропорція — 1 частина рису до 2 частин води. Для довгозернистого, такого як басматі, може знадобитися трохи менше води (1:1,5–2), а для дикого чи коричневого – більше (1:2,5–3,5).
  • Варіть рис на повільному вогні під кришкою, щоб він приготувався рівномірно.
  • Не перемішуйте рис одразу після приготування. Дайте йому пропаритися, а потім обережно розпушіть зерна вилкою.

Раніше "Телеграф" ділився лайфхаком, який допоможе приготувати смачне картопляне пюре.