Турецький "Кисир" - корисна страва для веганів і не тільки

Автор
Турецький "Кисир" - корисна страва для веганів і не тільки
  • 55 мин

    Приготовление

  • 1

    порция

Будьте первым кто оценит рецепт

Спасибо, вашу оценку учтено

Энергетическая
цeнность на 100 гр

  • Калорий

    0 Ккал

Спробуйте цю смачну варіацію відомого східного салату "Табуле". Неперевершено смакує до тушкованих овочів і як окрема страва. Можна використовувати як легкий гарнір до м'яса чи смаженого сиру.

Ингредиенты

Основные ингредиенты

Способ приготовления

Булгур промиваємо і заливаємо окропом. ВІн повинен добре настоятися, тому зверху накриваємо чашу з булгуром кришкою і відставляємо в сторону на 20 хвилин. А самі займемося приготуванням інших інгредієнтів. Чистимо цибулю, видаляємо лушпиння, ріжемо дрібно і тонко. Також чистимо й ріжемо дрібно часник.На розігрітій на сковороді олії соняшниковій обсмажуємо нарізану цибулю, додаємо до нього часник.Через 1-2 хвилини викладемо на сковороду аджику. Весь вміст сковороди ретельно перемішуємо, додаємо сіль, знімаємо з плити, трохи охолоджуємо.Булгур відкидуємо на друшляк. Томат ріжемо навпіл, видаляємо серцевину і нарізаємо дрібними кубиками.У чашу для змішування продуктів викладаємо всі підготовлені інгредієнти.Гранат злегка розминаємо в руках і робимо у ньому отвір. У чашу з кисиром видавимо гранатовий сік, злегка перемішуємо.Видавлюємо сік і з половинки лимона.Базилік миємо під проточною водою, стряхуємо краплі. Дрібно нарізаємо зелень, додаємо в чашу з салатом.Огірок миємо, обрізаємо хвостики і нарізаємо тонкими смужками. Вміст чаші ретельно перемішуємо.

Як подавати:

Перед подачею на стіл радимо прикрасити салат огірком і листочками м'яти.

Це цікаво!

Історична батьківщина кисира, Туреччина - країна з теплим кліматом. Тут тепло завжди і всюди, за винятком північних регіонів, однак, влітку температури зашкалює. Щоб легше переносити спеку, предки сучасних турків придумали безліч пристосувань, здатних полегшити сприйняття спеки. У тому числі і різні страви. Одним з них і був кисир, який готується швидко, практично без використання теплових обробок, і який складається з овочів і трав, а також легкий для організму.

До того ж, кисир - мікс каші й салату - він вживається в холодному вигляді, але в той же час дуже ситний, що є дуже корисно в жарку пору.

У Туреччині кисир ще також називають закускою "для дівочих посиденьок", також можна привласнити йому назву "салат для веганів", адже він корисний ще й тим, що складається з чистих і корисних продуктів.

У кисира багато "прихильників", його готують як в ресторанах класу люкс, так і в звичайних кафе. А ще, жодне свято або посиденьки в турецькому будинку не обходиться без кисира.