Забуті рецепти української кухні: лемішка з салом
- Автор
- Дата публикации
- Автор

-
35 мин
Приготовление
-
2
порции
Лемішка з салом - популярна козацька страва, яку просто приготувати. Ситна та смачна, вона стане вдалим гарніром до м'яса.
Способ приготовления
Гречану муку злегка обсмажте в духовці, зсипте в емальовану каструлю і залийте підсоленим окропом і варіть до густоти в'язкої каші.Додайте нарізане соломкою обсмажене сало.Все ретельно перемішайте, перекладіть у форму і поставте запікати в духовку на 25-30 хвилин.Подавайте лемішку тільки гарячою. Смачного!З чим подавати: Подавайте лемішку зі свіжими овочами та як гарнір до м'яса
Історія Лемішки
Лемішка - незаслужено забута стара козацька страва з гречаного борошна. Цю запіканку з гречаного борошна згадував Котляревський в «Енеїді», як традиційне для «троянців» їжу.
У піст лемішку їли з соняшниковою олією і конопляним молоком. Але існували також рецепти з салом, шкварками, а також з кислим молоком. Основні труднощі в приготуванні лемішки в той час - розтерти борошно без грудочок. Наші предки використовували для цього дерев'яну лопатку. До столу таку запіканку подавали тільки в гарячому вигляді.