Без зайвої мороки: як зварити пшеничну кутю в мультиварці

Читать на русском
Автор
5145
Простий рецепт куті на свято
Простий рецепт куті на свято. Фото Depositphotos

Як приготувати старовинну страву за допомогою здобутків цивілізації

Ми ділились рецептом смачного різдвяного калача з потрійною начинкою. Тепер розповідаємо, як приготувати головну страву Різдва — кутю.

Це ритуальна страва, яку згадують ще в літописі "Повісті минулих літ" (XII ст.). Зазвичай її варять на плиті або в печі, але також кутю можна приготувати в мультиварці. Рецептом поділились на порталі smachnonews.24tv.ua.

Інгредієнти:

  • 1 ст. пшениці;
  • 4 ст. води;
  • 1 ч. л цукру;
  • 1/4 ч. л солі;
  • мак, мед, горіхи, родзинки, курага (на ваш смак).

Спосіб приготування:

  1. Промиваємо пшеницю, заливаємо водою. Найкраще – попередньо залишити на ніч.
  2. Перекладаємо крупу в чашу мультиварки, додаємо сіль та цукор. Заливаємо водою. Закриваємо кришку, обираємо режим "Рис" або "Крупа". Також підійде режим "Тушкування".
  3. Готуємо пшеницю протягом 2-2,5 годин до готовності. Якщо це необхідно, надлишки води можна злити.
  4. Мак заливаємо окропом приблизно на пів години. Потім воду слід злити й ретельно розтерти компонент з цукром. З цією метою можна скористатися блендером або кавомолкою. В давнину це робили ступкою з товкачиком.
  5. Додаємо у зварену пшеницю підготовлений мак, ретельно все перемішуємо. Закриваємо кришку мультиварки й залишаємо на режимі "Підігрів" на 10 хвилин.

Вже при подачі в таку кутю додаємо мед, рубані горіхи, курагу, родзинки або інші сухофрукти до смаку. Також ми розповідали, як приготувати традиційні "Бобельки" — ще один цікавий варіант куті.