Ви приготуєте її за годину: рецепт класичної рисової куті на Різдво

Читать на русском
Автор
9504
Таку кутю часто готують на сході України Новина оновлена 19 грудня 2023, 19:44
Таку кутю часто готують на сході України. Фото Сегодня

Вона готується значно швидше, ніж пшенична

Ми ділились рецептом традиційної полтавської куті, і класичним рецептом куті з пшениці. Але в багатьох регіонах України, зокрема, на сході, кутю готують з інших круп — з рису, перловки тощо.

Хоч рис прийшов на українські землі відносно недавно, проте така страва завоювала популярність і має своїх прихильників. Зокрема завдяки тому, що рисова кутя набагато простіше та швидше готується.

Інгредієнти:

  • рис – 200 г;
  • мак – 100 г;
  • волоські горіхи – 50 г;
  • родзинки – 50 г;
  • мед (або цукор) – 120 г;
  • сіль – до смаку;
  • узвар (або кип'ячена вода) – 100-200 мл;
  • вода – 600 мл.

Спосіб приготування:

  1. Оскільки рис вариться набагато швидше, ніж пшениця, спершу треба підготувати інші компоненти. Горіхи подрібнюємо та підсушуємо на сухій сковороді, постійно перемішуючи.
  2. Родзинки промиваємо і заливаємо окропом. Коли вода охолоне, відкидаємо їх на сито. Мак заливаємо окропом. Через годинку-другу зливаємо зайву воду та розтираємо із цукром у ступці. Можна перемолоти у блендері або кавомолці — головне, що мак пустив "молочко".
  3. Рис заливаємо водою і починаємо варити. Щоб він був не липкий, після закипання зливаємо воду і промиваємо холодною водою.
  4. Знову заливаємо крупу водою. Після другого закипання варимо ще 15 хвилин.
  5. Готовий рис відставляємо, щоб охолов. Після цього додаємо усі складові. Мед розводимо узваром або водою та заливаємо кутю.

Кутя виходить смачна і ситна. Також ми розповідали про правила приготування смачної страви.